Logga in

”De hade kopplat in en bergvärmepump med bara anslutningsslangar”

Publicerad
6 aug 2024, 08:15

Han är en jäkel på att få sin bil att glänsa, berättar öppenhjärtigt om när han drog tigersågen rakt av på varmvattnet och stör sig på gängtejp på klämringskopplingar. Möt Fredrik Roos, VVS-montör som jobbar i familjeföretaget Peter Roos VVS.

Vad jobbar du med just nu?

– Just nu jobbar jag med min far i familjeföretaget Peter Roos VVS AB. Där har jag precis avslutat en köksinstallation innan semestern.

tidigare reportage om Roosarna
”Det finns ett enormt intresse för att titta på det här”

mer snabba frågor
”Det blev 410 hål i bastun och helt snett och vint”

Son och far, Fredrik och Peter Roos. Bild från när de medverkade i VVS-Forum i ett reportage om sociala medier. Foto: Daniel Roos

Vad jobbar du helst med?

– Oj, det kan variera mellan renoveringar i badrum och kök till snabba servicejobb. Men det jag jobbar allra helst med är färdigställande av badrum. En skräckblandad förtjusning jag har. När andra yrkesgrupper har gjort allting annat klart får man inte förstöra det sista. Typ borra fel eller göra något annat slarv.

Vad är det värsta du har sett under ditt yrkesliv?

– Det måste vara i en villa i Farsta där de hade kopplat in en bergvärmepump med bara anslutningsslangar. De hade även pressat fast allting, inte så servicevänligt direkt.

Bjud på ett misstag du har gjort?

– Det var i början av min karriär när vi skulle riva inför ett stambyte. Kollegan berättade att kallvattenstammen var stängd, men varmvattnet gick inte. Han stack iväg för att köpa ny ventil så vi inte skulle påverka hela fastigheten under hela dagen. Då till frågan, vad gjorde jag månntro? Drog såklart tigersågen rakt av på varmvattnet så det sprutade överallt i ett nyss rivet badrum till betongen. Hela fastigheten blev drabbad ändå. Men det gick ju bra tillslut.

Hur kopplar du av efter jobbet?

– Efter jobbet brukar jag koppla av med min sambo och dotter. När dottern har somnat börjar min hobby med att skapa videor till mitt Instagramkonto. När det är klart kan jag koppla av rejält med sambon framför tv:n eller datorn.

fler som instagrammar
”Bilder på Instagram är bra marknadsföring för oss”

Hur tränar du för att orka med jobbet?

– När jag väl kommer till gymmet är det mestadels styrka för att hålla i gång. Sedan försöker jag klämma in lite vardaglig motion under arbetet.

Vilket är ditt bästa semestertips?

– Mitt bästa semestertips är att vila upp sig, men även att utforska ställen som man varit nyfiken på. Fjällvandring var en häftig grej som jag gjorde förra året. Så fina vyer i vårt fjällrika land.

Hur tätar du rörkopplingar?

– Det beror ju på situationen för det mesta. I badrum och kök är det klämringskopplingar på grund av av servicevänligheten. På mer fasta installationer, som stammar och värmedragningar, blir det en del pressdelar.

Vad stör du dig på?

– Stör mig inte direkt på saker. Om det är något så gängtejp på klämringskopplingar. Oftast någon som inte kan som har meckat själv.

Kranmutternyckel från Ridgid, bra grej.

Vilket är ditt favoritverktyg?

– Jag måste ge ett slag för kranmutternyckeln från Ridgid, den har hjälpt mig vid trånga blandarbyten. När äldre blandare har stora muttrar på undersidan. Då är den perfekt.

Bocka eller pressdelar?

– Båda två, brukar variera lite, beror på situationen.

Dold talang?

– Jäkel på att tvätta bilen och hålla den fräsch. 

Första du gör på morgonen?

– Klär på dottern och gör henne klar för sin dag. Sen tar jag hand om mig för min dag. Lämnar dottern på förskolan och kör bilen mot staden för att hjälpa några kunder.

Melodi- eller rockfestival?

– Rockfestival om jag ska välja.

Bästa musiken att jobba till?

– Det varierar, allt från eurodisco, rock till all typ av svensk musik.

Senaste hemmafix?

– Rullgardiner i vardagsrummet.

Vilken kollega vill du hylla?

– Har två stycken: min pappa Peter som lärt mig allt jag kan, och min mamma som är spindeln i företaget och håller koll på siffrorna.

Vad läser du helst i VVS-Forum?

– Reportage om företagsägare, hur de tänker, och om nya produkter. Försöker hålla koll på nya smarta delar.

Vad bjuder du på när du får ­middagsgäster?

– Jag bjuder helst på grillat och till det potatisklyftor med rotfrukter.