Logga in

Bakfall och 30 andra fel i nybyggda bostadsrätten

Publicerad
1 aug 2024, 09:52

När byggnadsingenjören flyttade in i den nybyggda och godkända brf-lägenheten avslöjades flera allvarliga fel – de flesta i badrummet: ”Har aldrig sett ett så dåligt utfört arbete.”

Läs också:
Tre vanligaste VVS-missarna enligt besiktaren

Tvist i arn
Krävde kvarts miljon av besiktningsfirma för missat fel i golvbrunn

Bostadsrättslägenheten i det nybyggda området var besiktigad och klar. Men när byggnadsingenjören flyttade in upptäckte hen att allvarliga fel som fanns vid slutbesiktningen inte var åtgärdade trots flera försök. Dessutom upptäcktes flera fel efter hand, skriver tidningen Borätt Forum, som rapporterat om fallet. 

Byggnadsingenjören anlitade en besiktare som upptäckte 31 fel – bland annat ett eluttag som satt löst i badrummet – men som inte fanns med bland anmärkningarna i slutbesiktningen.

”Jag jobbar själv inom byggbranschen, men jag har aldrig sett ett så dåligt utfört arbete som i min egen nybyggda lägenhet”, säger byggnadsingenjören till Borätt Forum och förklarar att vissa av felen anmälts på fastighetsbolagets portal vid flera tillfällen utan respons.

De flesta felen fanns i badrummet, utöver det lösa eluttaget var det bakfall, fogar som saknades och plattor som låg ojämnt.

Byggnadsingenjören ifrågasätter att de allvarliga felen inte upptäckts vid slutbesiktningen.

Underentreprenören har i ett kvalitetsdokument intygat att alla arbeten har utförts enligt gällande branschregler.

Bakfall kan vara svårt att upptäcka vid en slutbesiktning när kakel och klinker lagts ovanpå men i det här badrummet syns det tydligt att golvbrunnen ligger högre än plattorna, förklarar besiktaren som byggnadsingenjören anlitade.

Läs också:
Kunden i Arn: ”Upptäckte mängder av fel som besiktningsmännen missat”

– Systemet med egenkontroller fungerar inte. Jag krigar för att våtrumsbesiktning ska göras av en oberoende besiktningsman specialiserad på våtrum, innan kakel och klinkers läggs på. Då går det att kolla att rördragningar och fuktspärrar är korrekt utförda och att det är rätt fall, säger besiktaren till Borätt Forum.