Logga in

AI fixar problem i värmepumpen och optimerar prestandan: ”Löser felen på distans”

Publicerad
5 aug 2024, 08:19

Värmepumpsföretaget Klimios digitala lösningar förenklar allt från installation till service. ”Vår AI kan ge väldigt kvalificerade svar”, säger vd Johan Lind som här svarar på tre frågor om hur Klimio använder AI.

1. På vilket sätt kan AI hjälpa till med support, till och med nattetid?

– Vi har byggt en AI som tränats på supportfrågor och som kan ge väldigt kvalificerade svar, även på ovanliga frågor. I många fall rör det sig om problem som kunden enkelt kan lösa själv, till exempel genom luftning, rensning av filter och kvittering av larm. 

mer om klimio
”Den typiska rörfirman installerade inte så många värmepumpar per år innan de började jobba för oss”

annan typ av ai
Myror hittar kortaste vägen för rörstråken

– I de fall där det behövs supporttekniker tar denne över och avgör om problemet kan lösas på distans eller kräver ett fysiskt besök. I nuläget används AI endast av vår personal som stöd, men inom kort kommer den att integreras i vår kundchat och vårt mailsystem så att kunder kan få kvalificerad hjälp när som helst på dygnet.

2. Hur kan AI optimerar värmepumpen?

– De värmepumpar vi installerar kopplas upp till en annan AI vi utvecklat, vilken kontinuerligt optimerar värmepumpens drift efter både energiåtgång och elkostnad. Det är ett självlärande system, det första av sitt slag i världen, som med hjälp av maskininlärning lär känna både husets, värmepumpens och användarens förutsättningar. 

– På så vis hjälper den värmepumpens reglersystem till att minimera kundens totala kostnad för uppvärmning, med bibehållen komfort.

3. Hur används AI för att lösa felmeddelanden?

Metoden kan sänka en byggnads klimatavtryck
Digital tvilling sparar energi i fastigheter

– Det här systemet lär sig också känna igen avvikelser och kommer att kunna hjälpa kunden att hantera eventuella fel proaktivt. Genom att systemet kan styra värmepumpen på distans kan vissa fel, som inte kräver handpåläggning på plats, även lösas på distans.