Logga in

”2023 var värmepumpsförsäljningen helt hysterisk – man kan inte jämföra med det året”

Publicerad
19 aug 2024, 02:00
| Uppdaterad
16 aug 2024

Värmepumpsmarknaden är trög och de stora tillverkarna har varslat anställda. Men hur går det för de små VVS-företagen som nischat sig på värmepumpar? Vi frågade fyra VVS-bolag runtom i landet.

Stefan Drakopoulos, arbetsledare och tekniker på Värmepumpsproffsen i Bålsta norr om Stockholm, ger en blandad bild av konjunkturen.

Värmepumpsexperten Robin Toneby varnar för kris i branschen
”Illavarslande med sprängfyllda värmepumpslager”

Försäljningen av värmepumpar ökar
Här är de mest sålda värmepumparna just nu

Stefan Drakopoulos, Värmepumpsproffsen.

Företaget har inte behövt göra sig av med någon av de tre anställda och omsättningen hade ökat till 8,2 miljoner kronor 2023, men samtidigt finns det tydliga tecken på att försäljningen av värmepumpar minskar.

– Visst märker vi av att försäljningen har gått ner. Bergvärme har sjunkit mest för vår del medan luft/luftvärmepumpar fortfarande går bra. Men det finns annat att göra än att montera nya värmepumpar.

Värmepumpsproffsen gör mycket servicejobb och felsökningar och påminner dessutom alla sina kunder om när det är dags för service av värmepumpen. 

– Det är väldigt uppskattat då kunden ofta glömmer bort servicen.

Ulf Back, Rättviks VVS.

Ulf Back, vd på Rättviks VVS i Dalarna märks knappt någon nedgång i värmepumpsförsäljningen och all personal är kvar. 

– Vi är ju i grunden en rörfirma, så vi har två ben att stå på, säger han. Rättviks VVS har elva anställda och en omsättning på närmare 24 miljoner kronor.

Samtidigt påpekar han att bergvärmepumparna minskar i försäljningen, medan luft/vattenvärmepumpar och luft/luftvärmepumpar fortfarande går bra.

Mattias Edqvist, Värmepumpcenter i Gävle.

Mattias Edqvist på Värmepumpcenter i Gävle har inte märkt någon större skillnad på värmepumpsförsäljningen – med ett undantag.

– Jag har jobbat 23 år i den här branschen och vet att det går upp och ner. 2023 var värmepumpsförsäljningen helt hysterisk, men man kan inte jämföra med det året, säger han.

Värmepumpcenter i Gävle har sex anställda och en omsättning på närmare 17 miljoner kronor.

Mattias Edqvist framhåller att försäljningen av nyinstallation av bergvärme minskat, samtidigt som det är väldigt många byten av gamla bergvärmepumpar till nya.

Leverantören Vaillant har bristsituationen vänts till pumpar på lager
Tillverkare av värmepumpar: ”Vi får inte ut våra produkter”

Stefan Larsson, Hallstaviks VVS.

Stefan Larsson, vd på Hallstaviks VVS i Roslagen har bara märkt av en marginell nedgång när det gäller värmepumpsförsäljningen.

– Vi håller tummarna och känner oss ganska nöjda, än så länge, säger han. Hallstaviks VVS har sju anställda och en omsättning på 17,4 miljoner kronor (2023). 

Företaget installerar framför allt luft/vatten- och frånluftsvärmepumpar.

– I nybyggda villor handlar det mest om frånluftsvärmepumpar. Under pandemin och i början av Ukrainakriget fick man stå på kö för att få en värmepump, men nu är det full sprutt igen och vi kan leverera en värmepump några dagar efter kundens beställning.