Vilda västern bland schaktbottnarna: ”Alla har gjort som de själva tycker och tätat efter bästa förmåga”
Ingen behöver längre fundera kring hur man bäst bygger en tät schaktbotten. Nu finns typgodkända monteringsanvisningar och en tätningsmassa som uppfyller alla regler.
– Anvisningarna beskriver exakt hur det ska byggas och på vilket sätt det ska tätas, säger Mikael Nordén, produktansvarig på Apex som tagit fram den första typgodkända lösningen för schaktbottnar i samråd med Säker Vatten och Rise.
här är en annan tät lösning
”Framför allt förhindrar den här metoden vattenskador”
Läs också:
7 rekommendationer att ha koll på
Han menar att det tidigare har varit lite vilda västern ute på marknaden, där alla har gjort som de själva tycker och tätat efter bästa förmåga, vilket har resulterat i att man ofta har behövt skriva avvikelser.
– Det har varit lite godtyckligt, man har trixat och fixat lite med det här snarare än att det funnits en regelrätt lösning, säger Mikael Nordén som påpekar att schaktbottnarna dessutom har varit svåra att försäkra.
Upprinnelsen till det som nu har tagits fram var att Säker Vatten tog kontakt med Mikael Nordén som i sin tur tog kontakt med Rise.
– VI byggde en schaktbotten utifrån hur Rise tyckte att det skulle se ut och så göt vi in en massa olika typer av rörfabrikat som används på marknaden.
Dessutom tog Apex fram en tätningsmassa, Nolik, som användes i testerna.
Vad är det som är magiskt med den tätningsmassan?
– Det är att den är provad och testad i riggen. Om du följer monteringsanvisningen, och använder tätningsmassan som vi hänvisar till i den, är schaktbotten tät och typgodkänd hos Rise och uppfyller alla regler inom BBR.
Om schaktbotten byggs inne i väggen finns också en så kallad läckut som går från schaktbotten in i närliggande rum med vattentätt golv.
– Du ser om det läcker inne i väggen, det är sånt där som inte heller har funnits tidigare, säger Mikael Nordén.
Läs också:
”Hur ska man få in ett avloppsrör i en 70-vägg?”
Det var på Nordbygg som den typgodkända schaktbottenlösningen visades för första gången. Viktor Eriksson, utbildningsansvarig på Säker Vatten, var med och byggde den schaktbotten som man visade i Säker Vattens monter.
Han säger att från Säker Vattens sida ser de lösningen som en byggteknisk förutsättning för att man ska kunna säga om helheten uppfyller kraven.
– För vår del är det väldigt bra att det finns en färdig lösning. Det finns ju alltid en problematik kring lösningar som inte är verifierade.
Fakta Apex
Att det blev just Apex som tagit fram lösningen har att göra med att de underlättar anslutningar mot VVS-produkter. I dag jobbar företaget uteslutande med prefabricerade foliemanschettlösningar.
– Om en VVS-producent ska få en produkt godkänd med alla tätskiktssystem ute på marknaden måste de testa sin produkt med alla tätskiktssystem som finns. Det är väldigt tidskrävande och kostsamt. På Apex har vi under de senaste tio åren testat vår folie mot alla andra tätskiktssystem. Då blir med automatik VVS-producentens produkt godkänd med alla de system som vi är godkända med, säger Mikael Nordén.
Nyhetsbrev
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få nyheter, tips och bevakningar rakt ner i inkorgen