Tipslista: ”Jag har världens bästa tips på en golvbrunn”
Kunden vill ha gammal stil på installationerna. Men att hitta rätt prylar kan vara svårt. Här listar VVS-montören sina bästa tips och materialval för att få allt att se “sekelskiftes” ut.
Badrummet är den plats i hemmen där Joel Gabrielsson i första hand får möjlighet att skapa installationer som ser klassiska och gamla ut.
Duschen
– Det hänger mycket på armaturerna vad det ska vara. En duschblandare med takdusch, då köper man från Tapwell Classic-serien, Mora Classic eller Hans Grohe. Där har du redan skapat en känsla och lyckats halvvägs. Det ligger mycket i de små detaljerna, säger han.
Läs också:
”Jag får sockerdricka i hela kroppen när folk river ut fungerande prylar”
Läs också:
”Vi körde hela kittet med gängade rör och slottsventiler”
I badrum som ska se gammaldags ut är det ofta takdusch som gäller.
– Och inbyggd takdusch kan vara riktigt snyggt, om man tänker på 1910-20-talen när duscharna kom i herrgårdarna så var det ofta rör i väggen med stolpar och inga termostatblandare. Inbyggnadsduscharna passar i den miljön. Med Tapwell inbyggnadsdusch så har du den lilla rutan med vreden på som sitter i väggen och sedan är det helt slätt. Så kommer väggdosan med armen till takduschen och ofta en stor tallrik som hänger på.
Badkar
– Badex har ett väldigt fint sortiment med gjutjärnsbadkar som är svintunga, men det blir en väldigt god känsla med dem. Jag har satt badkarsblandare till sådana som står på pelare från golvet. Det är svårt att få till det med Säker Vatten men det finns lösningar.
WC och handfat
– Jag kör mycket Burlington WC-stol eller uppmanar kunden att köpa en bättre begagnad gmamal gustavsbergare. Badex importerar Burlington och sedan bygger de om den för svensk standard och anpassar den, så vitt jag vet. De har också handfat med fixtur under.
Golvbrunnar
Joel Gabrielsson har också favoritlösningar när det gäller golvbrunnar.
– Där tycker jag att det passar med både hörnbrunn och väggnära linjeavlopp. Men även om man placerar brunnen i mitten av duschutrymmet så är det väldigt snyggt med klinkersram i mässing.
– Jag kör oftast custom tile insert klinkersram, det innebär att du lägger klinkersplattan i ramen och limmar fast så det får samma utseende som golvet med bara spalter runt som syns. Då ser man knappt golvbrunnen.
Rör
Både i badrum och andra delar av husen där det är synlig rördragning så helbockas rören i så stor utsträckning som möjligt. Men det blir oftast dolda rör i badrum för mer tidsenlighet och färre punkteringar av tätskiktet samt väggdosor eller Vatette V6 som väggenomföringssystem. Det händer också att man behöver montera ett fördelarskåp. Då har LK ett bra med våtzonslucka och en exteriör lucka som är kaklingsbar.
– Utanför badrummets väggar rekommenderar jag att man målar in rör i samma kulör som väggfärgen. Man kan också ytbehandla kopparrör om man önskar att behålla den gyllene känslan, säger Joel Gabrielsson.
Klammer
Joel Gabrielsson utesluter helst plast.
– Man kan möjligtvis köra en snappklammer som är kopparfolierad. Den har plast i botten men uppför sig precis som om det vore en solid kopparklammer. Det har hänt att jag har kört dem som singelklamrar även om det är 40 cc och man klamrar två rör så är det helt klart mycket snyggare att sätta två singel mini-klammer över varandra. Då slipper du det klumpiga utseendet. Man vill generellt att det ska vara lite nätt som det var förr. Inget går upp emot ett vanligt skruvstift och kopparsvep.
Vattenlås
Hans kunder i gamla hus vill oftast inte ha kommoder under handfaten.
– Då har jag världens bästa tips på ett vattenlås som är väldigt flexibelt, jättesnyggt och gammaldags, man skulle kunna kalla det vattenlåsens original. Det är ett S-vattenlås i mässing. Om avloppsavsättningen inte livar exakt med bottenventilen i sidled så “snedställer” man den undre sektionen till förmån för att bygga med lösa språng. Sedan är det bättre flöde och det fastnar mindre skit. Purus har också ett väldigt fint pungvattenlås som är gångbart.
Badrummen är rena festen för den som njuter av att tänka på de här sakerna. Köken är inte lika roliga för en VVS-montör med uppdrag att göra “gammal stil” av allt. Så vi går raskt vidare ut i en stor matsal eller liknande. Vad kan man göra här?
Radiatorer
– Epecon gjutjärnsradiatorer som är finast om man ska köpa nytt. Med dem får du den rätta känslan. Lenhovda är okej men det känns betydligt billigare, det beror på vad man har för budget. Det finns inte så mycket att välja på. Sedan kör jag med MMA:s slottsventiler. Det finns alternativ man kan beställa från England med lite trähandtag och grejer, men det beställer man också via Epecon.
Värmesystem
Helst vill han råka på äldre utrustning som fortfarande går att använda. Som att få ordning på värmepumpar och olika pannor som blivit utdömda. Kanske räcker det att renspola värmeväxlaren eller byta ett kretskort och ge en maskin flera år till. Han gillar också att renovera gamla slottsvred. Det funkar så länge inte mässingen är spröd eller något har gått av, säger Joel Gabrielsson.
Läs också:
”Gamla hus är svårjobbade men roligare – man får använda huvudet mer”
Pannrum
De typiska kundernas estetiska önskemål begränsar sig inte till de mest representativa rummen. Även pannrummen ska vara snygga.
– Då bygger jag gärna med helbockade rör ända upp till 35 millimeter. Ibland monteras skjutventiler. De är svindyra men det är väldigt lång livslängd på dem och det är praktiskt för att de går att renovera.
Nyhetsbrev
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få nyheter, tips och bevakningar rakt ner i inkorgen