Logga in

”Vi körde hela kittet med gängade rör och slottsventiler”

Publicerad
1 jul 2024, 05:03

Den flera hundra år gamla herrgården skulle bli kvitt en 80-talsrenovering. Det blev VVS-montörernas jobb att komma på hur värmesystemet skulle passa in i 1700-talsmiljön. 

Björnebergs gård utanför Jönköping är ett byggnadsminne och huvudbyggnaden uppfördes í mitten av 1700-talet. En del av den är att betrakta som ett museum och där skulle installationerna renoveras. Ingenting hade gjorts på det området sedan 1980-talet och det såg inte särskilt roligt ut.

Erik Ansorge. Foto: Privat.

Erik Ansorge, servicechef på Bravida och VVS-montör i grunden, berättar vad montörerna hade fått för uppdrag när de började jobba på platsen. 

Läs också:
”Jag får sockerdricka i hela kroppen när folk river ut fungerande prylar”

Läs också:
Tipslista: ”Jag har världens bästa tips på en golvbrunn”

– Länsstyrelsen och museet hade önskemål om nya radiatorer. De var mest intresserade av att färgsättningen skulle passa och att det blev en ursprungslösning och jag föreslog sektionsradiatorer och blåa rör, vilket de godtog, säger han.

Radiatorerna målades för att passa in i omgivningen. Foto: Privat.

Målet var att få allt att se så tidsenligt ut som möjligt. För 250 år sedan fanns förstås inte några radiatorer, så man fick göra allt i så klassisk stil som möjligt.

– Vi körde hela kittet med gängade rör och slottsventiler, berättar Erik Ansorge. 

Björnebergs gård har bland annat ägts av Bernhard Hay, disponent på Jönköpings tändsticksfabrik som tack vare de revolutionerande säkerhetständstickorna gjorde stadens namn känt över världen på 1800-talet. Herrgården är som sagt ett byggnadsminne och vad som får göras med den och hur råder det strikta regler kring. Särskilda skyddsföreskrifter måste följas för att byggnaden och dess inventarier ska bevaras.

Montörerna Carl Lundin och Tommie Carlsson jobbade med installationerna i herrgården. Foto: Privat.

I det aktuella fallet hjälpte länsstyrelsen tillsammans med museet till med att ta fram rätt färgsättning och en konservator målade rören och vissa av radiatorerna i samma ton som väggar och socklar. 

– Det var ett riktigt prestigeuppdrag och det var roligt att vi verkligen fick tänka till kring hur vi skulle göra, säger Erik Ansorge. 

Installatörerna jobbade i en känslig miljö, byggnaden är minnesmärkt. Foto: Privat.

Det var cirka 25 radiatorer som skulle installeras. Miljön gjorde jobbet knepigt. Herrgården är full av udda vinklar och vrår. Möbleringen, golven, de timrade väggarna och gamla tapeterna är värdefulla och känsliga. Installatörerna höll tungan extra mycket rätt i mun för att undvika skador. 

– Vi försökte parera alla risker när vi skruvade rören och det gjorde de bra, säger Erik Ansorge. 

När de bestämde vilka metoder som skulle användas vid renoveringen märkte de att vissa grejer saknades.

Färgmatchningen sträckte sig ända till möblerna i rummen. Foto: Privat.

– Vi fick åka till en gymnasieskola och låna rörbocksnycklar för vi hade tyvärr slängt de gamla rörbockarna när vi flyttade. Vi hade inte mycket sådant kvar. Bocknycklar för stålrör används inte så mycket i dag, säger Erik Ansorge. 

Läs också:
”Gamla hus är svårjobbade men roligare – man får använda huvudet mer”

Installatörerna valde även sådant som skruvar i så gammal stil som möjligt, även om de inte ens skulle synas. Allt var inte lätt att få tag på.

– Det var en del svårigheter att hitta vissa delar. Exempelvis fick vi in fyra olika fabrikat av böjar och då fick man försöka plocka ihop dem så att man hade likadana par. Det är inte så ofta man drar ihop en höger-vänster-muff och sådana här saker, så de fick tänka lite extra, grabbarna.