Logga in

”Någon hade satt dit en vanlig trädgårdsslang från väggen”

Publicerad
30 jul 2024, 09:16

Hon är taggad på att koppla ihop värmesystem, stör sig på klängiga kunder och fritiden går åt till hästar och boxning. Möt VVS-eleven Danni Malmqvist, 17, i Visby.

Vad gör ni i skolan just nu?

– Nu har vi gått på sommarlov men efter sommaren ska jag börja tredje året. Då vet jag att vi kommer att ha mer verkstad, vi kommer också att få göra vårt gymnasiearbete och det blir att koppla ihop ett värmesystem. Det är jag väldigt taggad på!

Läs också:
”Vi hade glömt skjutmuffen så jag fick stå och hålla i rören i 20 minuter”

Läs också:
”Pappan hade ett tidtagarur i handen och tittade på när vi jobbade”

Varför valde du den här utbildningen?

– Jag visste att jag inte ville sitta på kontor och att jag är mer praktiker än teoretiker. Sedan är det alltid kul att kunna tjäna pengar direkt efter gymnasiet snarare än att plugga vidare ännu mer.

Vad inom VVS vill du jobba med i framtiden?

– Service, det är varierande och man lär sig mycket. Jag vill testa entrepenadsidan också, men tycker det är kul med det sociala inom service, att träffa nya människor. 

Vad är det värsta du har sett när du varit ute och jobbat?

– Tror inte att jag har varit med om det värsta än, men har sett en hel del slarv- och lat-arbeten. En gång när jag skulle byta ut en köksblandare läckte det vid avloppet. Kollade runt lite och såg då att någon hade gjort ett hål vid diskmaskinsanslutningen och satt dit en vanlig trädgårdsslang från väggen.

”Här är hålet jag hittade, undrar varför det läckte…” Foto: Privat.

– Jag har även fått se en väldigt speciell värmeväxlare. (Se bilden nedan).

”Här är den så kallade värmeväxlaren. Tror den hade suttit där i nästan 20 år. Och detta var till ett stort hus. Men nu har kunden fått en ny och förhoppningsvis blev han nöjd!” Foto: Privat.

Hur kopplar du av efter skolan?

– Efter skolan gymmar jag eller rider. Har tre hästar hemma på gården så jag brukar ta en ridtur med en kompis eller mamma. Tränar även boxning två gånger i veckan.

Efter plugg och jobb blir det mycket häng i stallet. Foto: Privat.

Vad stör du dig på?

– Klängiga kunder. Skulle byta ut en blandare en gång och då satt kunden vid köksbordet och tittade på hela tiden, vilket är helt okej men var femte minut frågade han om jag behövde hjälp. När jag skulle lyfta bort den gamla blandaren kom han fram och skulle försöka hjälpa mig. 

Hur tätar du rörkopplingar?

– Alltid med lin ute på praktik men i verkstaden i skolan kör vi tejp när vi provtrycker.

Bjud på ett misstag du har gjort.

– Har inte lyckats ta sönder något än, men har självklart gjort fel när jag varit ute i praktiken. Men de felen har jag alltid lärt mig av.  

Bocka eller pressdelar?

– Jag bockar så mycket jag kan, det är något jag behöver träna på, sedan går det över till pressdelar. 

Vilket är ditt favoritverktyg?

– Rörtången har varit till hjälp många gånger. 

Dold talang?

– Klarar av avloppslukt.

Första du gör på morgonen?

– Går på toa. 

Bästa musiken att jobba till?

– Allt möjligt, ibland pop eller rock eller 50-60-tal. Men det bästa är dansbandsfredag. 

Dansbandsfredag?

– Vi i klassen brukar sätta på lite rolig dansbandsblandning, det får upp humöret i verkstaden på fredagarna. Lite Lasse Stefanz, Sven Ingvars, Black Jack, Vikingarna. Härlig dansbandsfredag helt enkelt. 

Vilken är din favoritsport att syssla med?

– Boxning! Jag har gjort det sedan jag slutade med innebandy för några år sen. Var först med i en klubb men efter två år insåg jag att jag aldrig kommer vilja tävla inom det utan gillar bara träningen, så nu kör jag ett 60-minuterspass två gånger i veckan. 

Finns det några likheter mellan boxning och ridning?

– Man behöver ha bra balans. 

Kan du avslöja något smultronställe på Gotland?

– Min egen skog hemma i Bro. 

Läs också:
”Jag fick övervinna min höjdrädsla och ta mig upp på taket”

Senaste hemmafix?

– Vår nya pool, jag och grabben rev den gamla och tog bort allt. Sedan satte vi, med pappas hjälp, upp den nya. Det blev jättebra. Dessvärre har vädret varit lite sådär på Gotland så vi har inte hunnit bada i den än. 

Vad bjuder du på när du lagar mat?

– Taco eller hamburgare, det är simpelt men gott. Vi på Gotland är lite tokiga så vi kan ha salmbärssylt på burgaren, det låter galet men är faktiskt jättegott.