Logga in

”Hoppas man inte väljer att tajta till bjälklagen”

Publicerad
22 jul 2024, 02:00
| Uppdaterad
23 jul 2024

En ny rördimension kan bli standard för att ge mer fart på spolandet när toaletter använder allt mindre vatten. Men det kan dyka upp nya problem.

För att lösa problemen med att rören inte spolas ut ordentligt när toaletter använder mindre vatten undersöker man om standarden ska förändras från dimensionen 110 till 90.

Läs också:
Fler stopp med snålspolande toa: ”I dag är man nere på 2–4 liter vatten”

Läs också:
”Det avgörande är att ändra vinkeln på påsticket”

Hittills har bara ett uppstartsmöte hållits i det branschgemensamma projektet som leds av Säker Vatten och det är inte klart exakt hur arbetet går vidare. En tanke är att låta KTH genomföra tester i sitt labb, eller att tillverkare får hålla i dem. En ny standard skulle inte innebära några större glapp i grossisternas hyllor, tror Hans Söderström, teknikexpert på Installatörsföretagen.

– Initialt finns inte så många 90-rör i Sverige men ute i Europa finns det gott om dem. I andra europeiska länder använder man 90-system på många ställen till toaletter så förutsättningarna är goda. Under en kort övergångsperiod kanske det skulle kunna bli brist hos grossisterna innan de bygger upp ett sortiment på 90, men det borde gå hur snabbt som helst.

Finns det några fler fördelar med en mindre dimension?

– Ja, om du har samma bjälklag som du bygger i så har du större möjlighet att få bättre fall på ledningarna. Många har kortat ned avståndet mellan stam och WC i dag för att få det tajtare och att säkra upp så det inte blir baksug. Det finns egentligen bara fördelar med det, tittar man på klimatbelastning så är det ju också mindre material som behövs vid tillverkningen. 

Och några nackdelar?

– Minskar dimensionen så kanske byggare försöker göra bjälklagen tunnare. Vi hoppas att man inte väljer att tajta till bjälklagen, men det finns en risk.

Läs också:
Ett grenrör hade lossnat: ”Det var ett kraftig bakfall” 

Hans Söderström säger att det också finns sätt att redan med nuvarande standard förbättra genomspolningen.

– Enligt ett tidigare SBUF-finansierat utvecklingsprojekt, “SBUF 13951 identifiering av bristande spolförmåga i avloppssystem i lägenhetsbyggnader” visar tester på att genom rätt geometri på avsticket till golvbrunn kan ofta problemet med återspolning av fekalier mot golvbrunn undvikas.