Logga in

Försäljningen av värmepumpar fortsätter neråt

Publicerad
15 jul 2024, 15:50

Även under årets andra kvartal är det svagt intresse för att köpa en värmepump. Exempelvis frånluftsvärmepumpar har minskat med så mycket som 70 procent. Men jämförelsen är missvisande, enligt Svenska Kyl & Värmepumpföreningen.

Svenska Kyl & Värmepumpföreningens (SKVP) analys av värmepumpsförsäljningen under årets andra kvartal visar på en fortsatt svag försäljning med en nedgång på 50 procent. I april konstaterade man en minskad försäljning av värmepumpar på den svenska marknaden med 43 procent under det första kvartalet.

rapporten från q1
Försäljningen av värmepumpar har minskat med över 40 procent 

Läs också:
”Billiga värmepumpar? Man får vad man betalar för”

I ett pressmeddelande skriver SKVP att jämförelsen egentligen är lite missvisade eftersom 2023 var ett exceptionellt år. Dessutom anser de att delar av nedgången i försäljning kan förklaras med obalans i marknaden, mellanleden mellan tillverkare och installatörer minskar sina lager och avvaktar nybeställningar, samt att byggbranschens fortsatt svaga utveckling har en påverkan på antalet installerade värmepumpar.

SKVP tycker sig se indikationer på en förbättring i bostadsbyggandet i och med Riksbanken aviseringar om fortsatt sänkta räntor under andra halvåret 2024: ”I och med det finns all anledning att tro att investeringarna kommer att öka och projekt som skjutits på framtiden kommer kunna realiseras och med det kan värmepumpmarknaden kunna komma tillbaka i tillväxt.”

Graf: SKVP
Tabell: SKVP