Logga in

Fler stopp med snålspolande toa: ”I dag är man nere på 2–4 liter vatten”

Publicerad
22 jul 2024, 02:00
| Uppdaterad
19 jul 2024

Stoppen i spillvattensystemen har ökat på senare år. Nu kan lösningen på problemet bli att införa en standard med mindre rör.

Dimensioneringen på rören bygger på Svensk byggnorm från 1980, SBN 80. Samtidigt har flödet i spillvattensystemen minskat stadigt i flera årtionden för att spara på vatten och energi. Att det spolas ut mindre vatten för miljöns skull har fått en biverkning när rören är lika stora nu som för 40 år sedan. 

– På den tiden hade man ett spolflöde i toaletterna som var kanske 10–12 liter och i dag är man nere på 2–4 liter. Då har man sett att det inte blir bra, för det spolar inte ur röret ordentligt. Vattnet blir något som ligger i botten av det här stora 110-röret, säger Hans Söderström, teknikexpert på Installatörsföretagen. 

Hans Söderström, teknikexpert på Installatörsföretagen. Foto: IN.

Han säger att vissa toalettleverantörer har börjat öka vattenförbrukningen igen bara för att få tillbaka en bättre spolförmåga och förebygga stopp i ledningarna.

Just nu pågår ett branschgemensamt projekt med att ta fram nya branschrekommendationer för spillvattnet. Det leds av Säker Vatten men även Installatörsföretagen ingår tillsammans med bland andra tillverkare, Boverket och Kungliga Tekniska Högskolan, KTH. Målsättningen är att bli klara med rekommendationerna lagom tills Boverkets nya byggregler börjar gälla. Det datumet har nyligen flyttats fram från 1 januari 2025 till 1 juli samma år. 

Det branschaktörerna tittar på för närvarande är om standarden ska förändras från dimensionen 110 till 90. Att göra rören mindre skulle göra att de fylls mer vid varje genomspolning. 

– Mer fyllning i röret gör att det blir mera fart och att vattnet skjuter bort fekalierna bättre. Tittar man på 110 kontra 90 så är det faktiskt 30 procents skillnad i volym på röret, så det blir en väldigt stor förändring i fyllnadsgrad, säger Hans Söderström.