Logga in

”Du kan bygga allting med 40 cc och ändå pressa det”

Publicerad
24 jul 2024, 09:10

Många jobbar aldrig med 18-rör. Dimensionen har sina belackare – men också sina tillskyndare. Vad tycker du om den här ”vattendelaren”?

David Ölund är VVS-montör och vd på Norrlands Konsult & VVS i Piteå och tycker att dimensionen, som ogillas av vissa, har sina poänger. 

Läs också:
Påverkar snålspolande blandare rördimensioneringen?

Läs också:
”Det här är framtidens rörsystem”

– Framför allt vid större projekt, som ett jag har arbetat med där vi konverterar 50–60 villor. Det är just det att du kan bygga allting med 40 cc och ändå pressa det på plats utan att det klämmer eller blir för trångt. Det går inte med 22-rör, då är risken att allt blir krokigt innan du är klar, säger han. 

Hans goda erfarenheter grundar sig i uppdrag han och hans arbetskamrater haft i omgångar i närmare tio år, där de “varit inne i några tusen hus och hunnit testa det mesta”.

– Vi jobbade uteslutande med det här i flera år, så vi har hunnit testa det. Man klarar flöden och KVS-värden till de flesta delar av huset, men samtidigt klarar man 40 mm i cc mellan rören och att pressa. Det gör man inte alltid med 22, det blir lite väl trångt, säger han.

– Då är 18-dimensionen smidig och räcker mycket väl för värmesystem upp till 12–15-element som oftast är värmekällan mitt i huset och 22:ans dimension bara används till första avgreningen. Då behöver man bara gå med 22 en bit för att sedan dela upp det till 18.

En del har aldrig jobbat med 18-rör och bland de som har det så tycker vissa att det är en helt onödig storlek. Rentav irriterande bara att tänka på för de som är mest kritiska. David Ölund menar att en del av de negativa åsikterna om dimensionen handlar om utrymmesbrist och känslan av att det redan finns fullgoda alternativ bland de vanligare storlekarna. 

Läs också:
”Alla rördimensioner pressas med bara två pressbackar”

– Man har många dimensioner att hålla reda på som det är och det här blir en till. Till slut är ju sortimentslådorna fulla i bilen, säger han. 

– Många kör 22:ans rör, 12 eller 15 och 18 har varit en mittendimension som man undrar om den behövs eller inte. Vissa dimensioner är väldigt standard och 18 är inte standard någonstans. Men just för det jag gillar att använda dem till är de riktigt bra. Det bygger på att det ska vara större projekt man sysslar med. Det är då man har fördelarna av det.