Logga in

Driver nystartat VVS-företag – och sommarpizzeria: ”Det var en rätt galen idé faktiskt”

Publicerad
15 jul 2024, 08:35

På Skrea strand i Falkenberg driver VVS-företagaren Oscar Bjarneborg en ny sommarpizzeria tillsammans med vännen Mikael Ödman. ”Det blev lite större än vad vi tänkt oss.”

Tog brons i hamburger-SM
Rörmokarens smash-burgare gör succé i Visby – här är hans recept

Kombinerar bilverkstad och montörsjobb:
”Den största nackdelen är väl att dygnet har för få timmar”

Orderingången gick i våras ner på Skrea rör där Oscar Bjarneborg var anställd som arbetsledare, vilket ledde till att han blev varslad. Då bestämde han sig för att starta eget VVS-företag. Samtidigt hade han och vännen Mikael Ödman precis sjösatt planen på att driva ett pizzahäng på Skrea strand över sommaren. Så plötsligt hade Oscar Bjarneborg två nystartade företag att rodda parallellt. 

Oscar Bjarneborg och Mikael Ödman jobbar för fullt i uteköket. Foto: privat

– Det går bra men det är fullt upp såklart. Jag gör VVS-jobb på söndagar och måndagar, och ibland om det behövs, tidigt på de andra dagarna. Det är bara tillfälligt nu över sommaren som det är så här mycket, säger han.

Han och Mikael Ödman hade sedan länge pratat om att göra något ihop och testat ölbryggning, som de tröttnade på. I stället började de labba med pizzadeg och levererade pizzor småskaligt, bland annat till Oscars frus yogaverksamhet. När drömlokalen – ett gammalt torp med stor tomt på stranden – blev ledig, kunde de inte missa chansen. Och vips var de med ett pizzahäng som de döpte till Moob, efter deras namns initialer fast på internationellt vis.

Främsta syftet med Moob var att skapa ett gött sommarhäng på stranden, berättar Oscar Bjarneborg.

– Det var en rätt galen idé faktiskt men det funkar. Vi har byggt ett utekök vid torpet där vi står och jobbar, det är mysigt. Jag har installerat köksbänk med blandare och dragit några rör. Vi hade ett stopp i avloppet, med det var kommunens sak så det fick de fixa, säger Oscar Bjarneborg.

Oscar Bjarneborg och Mikael Ödman har inte bara pizza på menyn. Foto: privat

Hittills har de haft tur med vädret och pizzaförsäljningen har gått över förväntan, säger han. Det svåraste har varit att hitta rätt arbetssätt. Från början tänkte de köra själva med bara en anställd men redan nu, efter några veckor, Moob öppnade 24 juni, har de fått utöka till fyra anställda.

– Det blev lite större än vad vi hade tänkt oss, säger han.

Rykande åtgång. Foto: privat

Det nystartade VVS-företaget går också bra. 

– Jobben rullar in, bland annat värmepumpinstallationer och en del service.

Vad är roligast, VVS eller pizza?

– Just nu är det pizza eftersom det är kul att göra något nytt efter 27 år som montör. Men själva pizzan är inte det viktiga utan att göra något ihop och att skapa ett gött sommarhäng.

Favoriten. Foto: privat

Finns det några gemensamma nämnare för pizza- och VVS-företagandet?

– Ja, det är väl framför allt planering av jobbet och inköp, att allt man behöver finns på plats.

Den lilla tiden som blir över på dygnet går framför allt till rollen som tränare i FFF:s Akademi.

Äventyrare:
Vanligaste frågan rörmokaren Magnus får: ”Vad har du sett i helgen då?”

Vilken är din personliga favoritpizza?

– Jag är egentligen en kebabkille men vi gör lite annorlunda pizzor, som är mer fluffiga, och har bland annat en vit pizza med kronärtskocka som är min favorit.

Oscar Bjarneborg

Är: VVS-montör och pizzabagare.

Gör: Driver företagen Bjarneborgs VVS i Falkenberg och Moob pizzza.

Familj: Gift och tre barn, varav två hemmaboende.