”Vi tänkte att klarar vi det här så klarar vi allt”
Det var småbarn hemma och pandemi utanför dörren när Marcus Dorsch och hans kolleger startade VVS-företaget Rörteamet 2021. Nu har de en omsättning på 25–30 miljoner, fortsätter växa och är fortfarande vänner. Hur har de lyckats med det?
Lista:
Småbarnspappans bästa tips till VVS-montörer som vill starta eget
Läs också:
Christer startade eget vid 60: ”Jag hade ingen fritid i stort sett”
Marcus Dorsch, Robert Arestav och Peder Molander jobbade ihop på ett VVS-företag i Umeå och pratade mycket om att de ville starta eget tillsammans. Planen var att de skulle vänta tills småbarnsåren var över men så blev det inte. I stället valde de att satsa mitt under pandemin när alla hade småbarn hemma.
– Vi bestämde att nu kör vi bara och om vi klarar det här så klarar vi allt, säger Marcus Dorsch, som själv som själv hade en sexmånaders bebis vid starten.
Planen var att ha en ganska liten kundkrets som de skulle hålla nöjd i alla led och att göra allt från mindre servicejobb hos privatkunder till större projekt som nybyggen. Vid starten tänkte de att det skulle vara fantastiskt om de lyckades nå en omsättning på 6–7 miljoner.
”Första halvåret var det otroligt mycket utgifter med alla verktyg, bilar, lokaler och annat. Vi var jättenoga med att hålla igen på alla fasta utgifter så mycket det gick.”
– När man startar från noll är den tuffaste utmaningen att få likviditet, en stabil ekonomisk grund att stå på. Första halvåret var det otroligt mycket utgifter med alla verktyg, bilar, lokaler och annat. Vi var jättenoga med att hålla igen på alla fasta utgifter så mycket det gick. Mitt kontor var ett fönsterlöst arkiv de första två åren, säger Marcus Dorsch.
Rollfördelningen mellan dem var tydlig från början. Marcus Dorsch, som är vd, sitter på kontoret och sköter ekonomin och all annan administration. Robert Arestav och Peder Molander arbetsleder på fältet.
Marcus Dorsch har vuxit upp med egenföretagande, föräldrarna driver ett åkeriföretag, så han var väl insatt i vad det innebär.
– Visst kan jag sakna montörsrollen ibland men jag brukar rycka in och hjälpa till då och då när det behövs.
Redan efter första året var företagets omsättning tio miljoner. Nu är den uppe i 25–30 miljoner, exakt var den landar visar sig i bokslutet i juli. De har också nio anställda.
Just nu är företagets största pågående projekt 69 lägenheter i Tomtebogård, ett nybygge som de har totalentreprenad på.
– Jag har hört att många VVS-företag har det tufft nu, framför allt söderut, men här rullar det på med jobb även om det är lite mindre på servicesidan. Kommunen, som vi får uppdrag av, bygger för fullt, exempelvis förskolor och äldreboenden, säger Marcus Dorsch.
”Vi är vana att lappa ihop våra scheman för att få det att funka, både på jobbet och hemma.”
Nu är den största utmaningen i stället rekrytering. Rörteamet, som nu har flyttat in i nya lokaler på 400 kvadratmeter med verkstad, kontor och bastu, behöver fler montörer och sådana är det brist på i Umeåtrakten.
– Vi annonserar och försöker sprida att vi behöver fler medarbetare och att vi är en arbetsgivare som satsar mycket på trivsel för vår personal.
Ni tre ägare har sammanlagt sju barn i åldrarna 2–10. Vad händer om alla behöver vabba samtidigt?
– Det har aldrig hänt men det kommer säkert att göra det någon gång. Vi är vana att lappa ihop våra scheman för att få det att funka, både på jobbet och hemma. Jag har dessutom en förstående fru som också är företagare.
Pappan avrådde honom, men …
Civilingenjören som startade VVS-firma
Har ni fortsatt att umgås på fritiden?
– Ja, och då pratar vi bara jobb, haha. Nej då, vi umgås och käkar ihop till exempel.
Nyhetsbrev
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få nyheter, tips och bevakningar rakt ner i inkorgen