Logga in

Vanligaste frågan rörmokaren Magnus får: ”Vad har du sett i helgen då?”

Publicerad
17 jun 2024, 02:00
| Uppdaterad
18 jun 2024

Varggropar, offerplatser, gömda grottor och övergivna bilar. VVS-montören Magnus Törnqvist är ständigt på jakt efter vackra och intressanta upptäckter i Blekinge. Äldre kunder har visat sig vara en bra källa till nya spår.

Hittade gammelmorfars VVS-skatt
”TA-radiatorventilen är nog tidigt 60-tal”

Läs också:
Rörmokarnas gömda hälsning hittades efter 33 år

Vad har du sett i helgen då? Det är den frågan som Magnus Törnqvist brukar få av kollegerna på Sturkö-Jämjö Rör & Värmeinstallationer i Blekinge på måndagsmorgnarna.

Han har nästan alltid något att rapportera, det kan vara en grotta som Nils Dacke gömt sig i – bondeupprorsmakaren som tog striden mot Gustav Vasa hade många gömställen i trakten – en gungsten, ett ödehus eller en övergiven bil som lämnats mitt ute i skogen av okänd anledning. 

En Ford Anglia 105E Deluxe som sett bättre dagar. Årsmodellen är förmodligen 60-tal (den tillverkades mellan 1959-67). Bilmodellen kallades för Ledig lördag, Kvart i fem och Bärplockare. Denna kaross av Anglian kännetecknas med att bakrutan lutade inåt vilket var ett stildrag hämtad från samtida Lincoln och Mercury. Text och foto: Magnus Törnqvist.

– Men ibland går man bet. En övergiven bil som två olika kunder har tipsat om har jag och sambon inte lyckats hitta trots fyra, fem försök. En av kunderna, som jag bytte värmepump åt, är orienterare och hade stött på två gamla bilar mitt i skogen, men vi har bara hittat en.

Stenformationer från issmältningen och stenblock som Karl XI och Kristian III sägs ha använt för att komma upp på hästryggen och som rastplats kan jag förstå fascinationen med. Men varför letar ni efter övergivna bilar?

– Vi har ett stort bilintresse också, och jag gillar att ta bilder. Man kan gräva ner sig i gamla bilar i oändligheten: Vad är det för modell? Hur såg originalinredningen ut? Hur hamnade den där? Men jag får ju hejda mig själv, haha.

Magnus Törnqvist och sambon Evelina Helgestens äventyrsbil, en Suzuki Jimny. Foto: privat

När Magnus Törnqvist träffade sin sambo Evelina Helgesten visade det sig att de delade intresset för nya upptäckter. Hon gillade att ströva runt med hundarna och hitta nya platser. Han brann, sedan barnsben, för att vara ute i naturen och hade ett stort intresse för historiska händelser och skrönor. Nu har utflykterna blivit deras gemensamma hobby, vid sidan av bilarna som de har, bland annat en veteranbil och en äventyrsbil.

– Det blir inte mycket tv-tittande hos oss.

Någon gång under 1600-talet besökte fogdar bonden Ola Sona Sunesson’s gård i Bromåla för att kräva skatt.  Han ska då ha mördat fogdarna med yxa och sedan hittat och gömt sig inne i den här grottan i sju års tid. Yxan sägs finnas på ett museum och ett skrin han lämnade efter sig är i privat ägo. Foto: privat.

Gamla kartor och Fornsöks app är bra källor för att hitta nya platser att upptäcka. Men många spännande historier och skrönor kommer från kunder i trakten, framför allt äldre.

– De gillar att prata och det gör jag med. När de får höra vad jag gör på fritiden vill de gärna berätta om platser och historier de känner till. Nackdelen med att både jag och de gillar att prata är att jobbet kan dra ut på tiden, haha.

”Det är lite som att jobba i krypgrunder. Det gäller att inte ha klaustrofobi.”

Magnus Törnqvist har en egen karta i mobilen där han markerar platser de varit på och platser de vill besöka. Det har hunnit bli ett myller av punkter vid det här laget.

Mitt inne i skogen finns en samling badankor. Ryktet säger att det var två systrar som en gång placerade en gul badanka som riktmärke till sina småsyskon här, så att de inte skulle gå vilse. Ankflocken har sedan dess fortsätt att växa: Text och foto: Magnus Törnqvist.

Numera får paret också en del tips från den egna Facebooksidan ”Var hittar ni allt?”

– Det är den frågan vi brukar få hela tiden – var fan hittar ni allt?. Jag hade lagt upp en del grejer på mitt privata Instagramkonto men för två år sedan bestämde vi oss för att starta en särskild Facebooksida. Den blev större än vad vi trodde med över 8 300 följare från hela landet och även i utlandet.

På Facebooksidan kan man följa parets vandringar, bland annat till grottor som använts som bostäder och gömställen.

Cirka två kilometer från Västerås Centralstation, bland bostadshusen, finns en varggrop från 1815, Löjtnant Jacks Varggrop. Varggropen ska ha anlagts av den finske krigshjälten som bodde på platsen. Foto: Magnus Törnqvist

– Oftast är grottöppningarna så små att man knappt kan ta sig in men innanför dem kan det  öppna sig ett jätteutrymme. Det är lite som att jobba i krypgrunder. Det gäller att inte ha klaustrofobi. Jag kryper i trånga utrymmen på jobbet och i grottor på fritiden så jag behöver ingen yoga.

Finns det några rörmokarvertyg som är bra att ha med sig på utflykterna?

– Nej, vi brukar inte ha med oss verktyg. Det är väl kaffekoppen då och bra skor och vettiga kläder.

Fikapaus på historisk plats. Här sägs det att en svensk kung har ätit middag mitt under svensk-danskt krig och även ha slutit fred vid platsen. Dagen då freden slöts ska området enligt sägen ha varit svenskt tre gånger och danskt tre gånger. Text och foto: Magnus Törnqvist.

”Vissa kunder berättar om en farfar eller morfar som jobbat på varvet och som själv gjort VVS-lösningarna i huset, med lite annorlunda metoder. Det kan vara en utmaning att få ihop det med det nya.”

Sturkö-Jämjö Rör & Värmeinstallationer, som han är delägare i, är en liten firma som gör allt inom VVS. Just i dag har Magnus Törnqvist jobbat med att docka en värmepump med en befintlig pelletspanna. Han dyker på ganska många udda lösningar, framför allt i äldre generationsboenden. Så här års brukar det vara mycket jobb ute på öarna i Blekinges skärgård. Till vissa av dem finns ingen fast förbindelse, då får de ta färjan eller åka med någon snickare med egen båt.

– Vissa kunder berättar om en farfar eller morfar som jobbat på varvet och som själv gjort VVS-lösningarna i huset, med lite annorlunda metoder. Det kan vara en utmaning att få ihop det med det nya, säger han.

Jättegrytorna i Tararp bildades för över 11 000 år sedan när den sista inlandsisen smälte. Enligt en av sägnerna gröpte jättarna gröpte ur berget för att kunna laga mat i håligheterna.  Foto: privat.

Det händer både på jobbet och på fritiden att Magnus Törnkvist får syn på något intressant i ögonvrån när han är ute och kör,  som blir en ny prick på ”platser att utforska-kartan”. Ibland stöter han på gamla rörmokarprylar i kvarnar, men de får ligga kvar. 

Det tips på parets Facebooksida som lett till flest visningar, 250 000, är en film på en klangsten som ger ifrån sig ett sjungande läte när man knackar på den – ungefär som ett smidesstäd. Det är också det fynd som berört Magnus Törnqvist mest.

– Det är ett häftigt naturfenomen. Vi såg två sådana när vi var på Gotland förra sommaren och när jag hade granskat kartor upptäckte vi att det fanns en här i Blekinge, bara en mil ifrån där vi bor.

Blekinge sticker ut lite historiskt sett på grund av läget på gränsen mellan gamla Danmark och Sverige i ett område där det pågått en hel del gränsstrider. Och så har vi ju Dackefejden, säger han.

Interiör från ett ödehus som blivit en turistattraktion i länet. När Magnus Törnqvist tog den här bilden som han kallar Kapristolen var huset i väldigt dåligt skick och numera avråds från att gå in i huset på grund av rasrisken.

– Annars tror jag att det finns lika mycket att upptäcka nästan var som helst i Sverige. Gotland är fantastiskt och Höga Kusten, där jag var sommarbarn hos farmor och farfar i Nordingrå, ligger mig kanske allra mest varmt om hjärtat. I sommar ska vi försöka ta oss till Skåne och besöka Ale stenar, sandvulkanen Prostens badkar och några vattenfall.

VVS-Forum
1800-talsbadkaret hade inbyggd kamin

Har ni sett det mesta som Blekinge har att erbjuda nu?

– Nej, det tar aldrig slut. Egentligen skulle jag inte hinna jobba men man måste ju få mat på bordet.

Magnus Törnqvists tre favoritplatser

Höga Kusten, för den fina naturen med Skuleberget och andra toppar. Det ska finnas en klangsten där också.

Blekinge med hela kuststräckan och skärgården. I Karlskrona finns det mycket historik och många fina byggnader.

Gotland med raukar, spännande ödekyrkor som Ganns ödekyrka och Israel Kolmodins minnessten. Han skrev psalmen Den blomstertid nu kommer här. Inte många vet att den kommer härifrån.

Fler fina bilder och berättelser från Magnus och Evelinas äventyr hittar du på Facebook: Var hittar ni allt?

Magnus Törnqvist

Ålder: 43 år

Jobb: VVS-montör och delägare i  Sturkö-Jämjö Rör & Värmeinstallationer

Bor: I hus på landet

Familj:Sambon Evellina Helgesten, hundarna Musse och Nero och katten Torvald.