Sprinklersystem läckte och löste ut utan anledning
Ett sprinklersystem som installerats i många kyrkor har orsakat en rad läckage, enligt en beställd rapport från Rise.
Det är tidningen Brandsäkert, som ges ut av Brandskyddsföreningen, som skriver om systemet Hi-Fog som produceras av Marioff.
Bakgrunden är att systemen bland annat installerats i en rad kyrkor där de läckt och spinklerna flera gånger lösts ut utan orsak.
Läs också:
”Det skriks efter fler sprinklermontörer än fotbollsproffs”
Läs också:
”Kulturen måste förändras i sprinklerbranschen”
Alf Thors, vd på företaget AT Brandskydd, hade skickat tillbaka läckande sprinklersystem till tillverkaren utan respons ett flertal gånger innan han beställde en egen rapport från Rise.
Han skickade in 20 stycken nedmonterade munstycken som använts med frysskyddsmedlet Temper S plus fem munstycken som inte varit monterade.
Rise hittade flera grönfärgningar på produkterna vilket tolkats som att de har ärgat. På 14 av 20 av de demonterade exemplaren öppnade inte munstycket trots att vätsketrycket höjdes stegvis till 100 bar. I tre fall av trycket nära 100 bar när munstycket öppnade. Inte något öppnade vid 25 bar som är det normala i systemen. Alla fem icke använda munstycken öppnade dock vid 25 bar.
Rise menar i sin rapport att det med stor sannolikhet är invändiga beläggningar som ökar friktionen mellan spindeln/pistongen och andra delar som gör att munstycken inte öppnar. Beläggningarna kommer sannolikt från frysskyddsmedlet som har torkat.
Saknas utrymme för expansion när en vätska i ett slutet rör hettas upp så ökar trycket och därmed risken för läckage.
Patrik Stolt, vd på Marioff Skandinavien, säger till Brandsäkert att han känner till rapporten men kallar den för partsinlaga i en tvist, där skiljedomstol dömde till hans företags fördel, och han vill inte kommentera saken ytterligare.
Läs också:
”Sprinkler är ganska invecklat”
– Det är lite missvisande att skiljenämnden inte ansåg sig kunna ta ställning till frågan om fel. Det var överhuvudtaget inte en fråga som omfattades av prövningen så det fanns ingen anledning för skiljedomaren att pröva den aspekten. Ärendet gällde innebörden i ett avtal mellan AT Brandskydd och Marioff om vem som har ansvaret för att byta ut sprinklermunstycken efter installation, säger Jonas Du Rietz, advokat på Morris Law som företrädde AT Brandskydd, till tidningen Brandsäkert.
Nyhetsbrev
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få nyheter, tips och bevakningar rakt ner i inkorgen