”Man kommer aldrig att få en ventilationskanal som är 100 procent tät”
Ingen ventilationskanal kan bli 100 procent tät. Men tillverkarna utvecklar hela tiden sitt arbete för att komma så nära som möjligt.
En viktig orsak till att ventilationskanalerna ska vara så täta som möjligt är energianvändningen.
FT eller FTX – frågan delar branschen i två läger
Stridsfrågan som delar branschen i två läger
Ventilationssystemen står för cirka 30 procent av det totala energibehovet i bostäder. Tätheten hos ventilationsrör är avgörande för att minska energiförluster och förhindra läckage av luft.
Det statliga forskningsinstitutet Rise testar ventilationskanaler för typgodkännanden.
– I år var utfallet extremt bra. Våra ventilationskanaler var nästan sex gånger bättre än klass D, som är den högsta klassen, säger Johan Sahlqvist, produktionschef inom ventilation på Bevego.
Men inte ens Bevegos rekordtäta ventilationskanaler är 100 procent täta.
– Nej, man kommer aldrig att få en ventilationskanal som är 100 procent tät. Men nu är de så täta som det är möjligt, det handlar om mikroläckage, säger Johan Sahlqvist.
Det finns två typer av ventilationskanaler, cirkulära eller rektangulära, runda som spirallindas i en maskin eller fyrkantiga som byggs ihop för hand.
– Det är mycket hantverk bakom tillverkningen av rektangulära ventilationskanaler. Maskiner bockar och falsar plåten, men montage och hopsättning görs för hand, säger Johan Sahlqvist.
Branschexperten rekommenderar andra lösningar
Då ska man inte välja roterande värmeväxlare
Företaget har i flera år arbetat med att höja kvaliteten på varje moment i arbetet genom bland annat workshops med personalen.
Dessutom har man finslipat detaljerna och exempelvis mönsterskyddat delar.
Nyhetsbrev
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få nyheter, tips och bevakningar rakt ner i inkorgen