Logga in

”Man borde vårda värmesystemet med samma omsorg som med bilar” 

Publicerad
27 maj 2024, 02:00
| Uppdaterad
26 maj 2024

Lös magnetit som far runt i systemet vill man inte ha. Teknikrådgivaren Rafael Ospino ringar in signalerna på att något är fel.

Experten tipsar:
Fyra tecken på att du kan ha magnetitproblem i värmesystemet

Skaderegleraren:
”Vi ser i ökande grad skador på värmepumpanläggningar som beror på detta”

Magnetit är inte av ondo, utan en järnoxid som vi önskar skall bildas i ett tunt sammetssvart skikt i ett värmesystem eftersom det bildar ett bra skydd mot fortsatt korrosion, förklarar Rafael Ospino, som gått på djupet i frågan i en rapport från SBUF. När man började bygga värmesystem i järn kokade man bort luften ur vattnet och såg till det bildades ett skyddande magnetitlager.  

Men om det bildas för mycket magnetit tyder det på en fortgående korrosionsprocess som bör stoppas. Lös magnetit som far runt i systemet kan i värsta fall sätta igen värmeväxlare, erodera rörböjar och pumphjul, gnaga på packboxar och bidra till porkorrosion i kopparledningar.

– Magnetit är i den elektrokemiska spänningsserien är faktiskt ädlare än koppar, säger han.

När och om det här händer kommer värmeöverföringen och effekten i systemet att påverkas och installationernas livslängd kan förkortas. Det är ett problem som blir allt vanligare.

– Allt det här står i Teknikhandboken, och jag önskar att fler läste den oftare. Den uppgraderas kontinuerligt med ny kunskap.

En överraskande upptäckt under studien var att det var mycket vanligare med stora påfyllningar än många trott, berättar han. De flesta driftorganisationer fyllde enligt intervjusvaren på ”då och då” eller ”lite grann då det behövs”. Ingen förde loggbok över hur mycket de fyllde på.

VVS-montören:
”Magnetitfilter ingen magisk tablett”

Studien visade dock att det inte var ovanligt att en fjärdedel till en tredjedel av systemvattnet ersattes årligen.

 – Jag brukar jämföra med bilar, behöver man fylla på kylsystemet med jämna mellanrum är det ett tecken på att något är fel och då ser man till att få det fixat. Jag tycker att man borde vårda värmesystemet med samma omsorg som med bilar. Fast man skall förstås inte fylla på glykol i värmesystem.