Logga in

Kommunala vattnet frätte sönder Curts beredare — vatten över hela golvet under värmepumpen

Publicerad
27 maj 2024, 02:00
| Uppdaterad
26 maj 2024

Den knappt fem år gamla varmvattenberedaren började läcka och Nibe var tydliga: vattnet lämpar sig inte. En ny värmepump och varmvattenberedare kostar runt 180 000 kronor. Men kommer nya prylar att lösa problemen?

Experten:
Fyra tecken på att du kan ha magnetitproblem i värmesystemet

Rafael Ospino.
”Man borde vårda värmesystemet med samma omsorg som med bilar” 

Curt Andersson, som tidigare drivit en byggfirma, bestämde sig för att flytta till Vingåker efter pensionen och byggde ett nytt hus, eller ålderdomshem som han kallar det, i kyrkbyn Österåker. I det nya huset installerades ett system med golvvärme och en luft/vattenvärmepump med tillhörande varmvattenberedare från Nibe.

I våras upptäckte han att det var vatten på golvet under värmepumpen. Han ringde en VVS-montör som på plats konstaterade att varmvattenberedaren hade frätt sönder på grund av en elektrokemisk reaktion, något som, enligt honom, drabbat fler boende i området.

– Min systers varmvattenberedare har också gått sönder, men hon trodde att det var för att den var gammal, den var tio år. Grannen nedanför mig har också drabbats av samma sak, säger Curt Andersson.

Till skillnad från dem hade Curt Andersson en gällande garanti. När han kontaktade Nibe ville de ta ett vattenprov innan problemet åtgärdades. Provsvaret visade att vattnet hade för hög kloridhalt och var mycket mjukt. Därför fanns det ingen värmepump med varmvattenberedare som skulle fungera.

Enligt Katrineholmskuriren, som skrivit om fallet, konstaterade Nibe att vattnet inte lämpar sig för vare sig emaljerade, rostfria eller kopparmantlade varmvattenberedare och avrådde helt från användning om inte vattenhårdheten höjs.

”Jag fick en chock såklart. Jag hade valt kommunalt vatten för att slippa allt besvär med att borra egen brunn.”

– Jag fick en chock såklart. Jag hade valt kommunalt vatten för att slippa allt besvär med att borra egen brunn, säger Curt Andersson.

När han kontaktade kommunen och Sörmland Vatten fick han beskedet att vattnet var av god kvalitet. Då anlitade han själv ett företag som utför vattenprover och som konstaterade att vattnet var otjänligt. Natriumvärdet låg över Livsmedelsverkets gränsvärden. Dessutom var det extremt mjukt, 1,1 tyska hårdhetsgrader jämfört med ett medelmjukt vatten som  ligger på 6–10 tyska hårdhetsgrader.

– Det känns obehagligt att vattnet är av så dålig kvalitet och numera dricker jag det bara i nödfall. Jag hade odlat dill och purjolök i lådor inne som dog av saltet i vattnet.

Nu har Curt Andersson fått
en lös varmvattenberedare på källargolvet som kopplats runt – en tillfällig lösning. Ledningarna mellan beredaren och värmepumpen har blivit grönfärgade.

– Som tur är har jag inga radiatorer eller kopparrör dragna i huset, som kan rosta. Men ventilationen fungerar inte.

Sörmland Vatten har backat och bett honom komma in med skadeanspråk. Att installera en ny värmepump och varmvattenberedare kommer att kosta runt 180 000 kronor.

– Att få ersättning hjälper föga när vattnet är så dåligt. Jag hade kontakt med Nibes serviceavdelning i dag som sa att det inte finns något filter som klarar att rena det. 

Skaderegleraren:
”Vi ser i ökande grad skador på värmepumpanläggningar som beror på detta”

Planen är att Österåker på sikt ska få vatten från en annan vattentäkt via en pipeline, men tills dess är vattenfrågan oviss för Curt Andersson och övriga Österåkersbor.

Det är ett moment 22 som jag hamnat i. Rent vatten är ingen självklarhet längre.