Logga in

”Det räcker inte att skicka in en rörläggare”

Publicerad
7 maj 2024, 09:24
| Uppdaterad
13 maj 2024

Allt i fastigheten ska kopplas upp, den ska bli smart och snacka med elnätet. Klarar rörmokarna av de höjda kraven?

Ett avsnitt av VVS-podden live på Nordbygg handlade om hur digitaliseringen höjer kraven på installationerna – och installatörerna. 

– Installatörerna behöver också ha en förståelse för att fastigheten finns i ett sammanhang, i ett elnät och kanske ett fjärrvärmenät. Hur kan då fastigheten hjälpa till i systemet, säger Björn Berg, vd för teknikbolaget Ngenic, som jobbar just med digital styrning. 

Det är komplext, menar han, och man klarar inte av det som enskild fastighetsägare.

– Vi byggde världens första helt digitaliserade fjärrvärmenät i Åre tillsammans med Jämtkraft. Genom att fastigheterna hjälpte till i nätet kunde man ansluta 20 procent fler fastigheter till samma infrastruktur utan att överbelasta nätet. Man kunde även ta bort spetsoljeeldning i hela nätet och spara pengar.

Läs också:
”Det ritas alldeles för små schakt av arkitekterna”

Jimmy Hildinggren, filialchef på Assemblin, säger att det installationsmässigt blivit förändringar.

– Det ska vara uppkopplat, det ska samverka, vara molnbaserat och föränderligt över tid.

För Assemblins del innebär det att det blir mer multidisciplinärt, och fler yrkesgrupper måste blandas in i varje projekt.

– Det räcker inte att skicka in en rörläggare, du behöver även ha el och vent. Det börjar bli så komplext nu. Det är inte bara ansluta två rör till en värmepump, det är det lilla. Sedan handlar det om hur den ska styras och vilka enheter den ska skicka eller ta emot signaler från.

Lyssna på hela samtalet: