Logga in

Norska rördragningen: ”Visste att det skulle provocera”

Publicerad
15 maj 2024, 14:40

VVS-montören Henrik Johansson har fått erfara att yrket är annorlunda i Norge. Både när det gäller om kunden alltid ”har rätt” och hur man får dra rör.

När han lade ut bilder på ett jobb han gjort i norska Trysil blev reaktionerna många i Facebookgruppen Rörmokare utan gränser. Henrik Johansson bor i Dalarna men arbetar i Norge och uppdragen där kan skilja sig från de svenska, vilket märktes på bilderna. 

Läs mer om grannlandet:
”VVS-materialet är dyrare i Norge, så vi tar med från Sverige”

Läs mer om hantverket:
”Gamla rördragningar kan vara fascinerande”

– Jag visste att inlägget skulle provocera ganska många personer och därför var det lite kul, säger han.

Bilderna visar en rördragning ut från ett fritidshus badrum fram till en gråvattentank. Men istället för att röret är nedgrävt från början så är det lagt över en lecastensbalk vid plintgrunden. 

– Jag sa till kunden att om det här ska göras riktigt så ska röret läggas under balken men det var kunden inte intresserad av att betala för. Han ville att jag skulle lägga röret på utsidan av balken och det blev en diskussion. Jag ville inte göra det för då fryser rören men då sa kunden att han gjort så i 20 år med ett annat rör utan att det frusit. Han sa att han lagt vintermatta runt röret och skyfflat pudersnö runt som isolering, säger Henrik Johansson.

Den okonventionella lösningen var han inte riktigt bekväm med men efter ett samtal med chefen stod det klart för honom att saker och ting fungerar lite annorlunda i grannlandet.

– I Norge kan man göra så att vi skriver på fakturan att vi inte tar ansvar för att det här inte kommer att frysa sönder och då är det ett fullgott skydd för oss. Jag vet inte om man kan göra så i Sverige om det skulle gå till en rättslig process. De är mindre stränga på en del punkter i Norge. Man får ta seden dit man kommer, säger han.

– I Sverige så hade jag inte gjort jobbet så här och hade jag gjort så hade jag inte lagt ut en bild på det.

Ett par andra saker på bilderna från uppdraget vid fritidshuset väckte också diskussion i gruppen. En av dem var att den första böjen på rörkonstruktionen från att den löper ut från badrumsgolvet är skarpare än vad man ser i Sverige.

– I Norge får man sätta en 88-graders muff till att börja med så att röret går direkt från lodrätt till horisontellt även om man inte får göra så längre fram. Så gör man inte i Sverige, här sätter man två 45:or eller långböj istället för att få en mjukare vinkel, säger Henrik Johansson.

Det blev även snack om flödesriktningen och hur muffarna var vända på bilderna.

– Det var några som tyckte att jag skulle ha vänt en böj åt ett annat håll men det håller jag inte med om. Det är något man har fått för sig utifrån gamla föreställningar om cementrör. Riktningen påverkar inte tätheten med pvc-rör, jag menar att den nedre 45:an inte är felvänd, för man kan inte vända en sådan åt fel håll. Flödesriktningen in i muffen har ingen praktisk betydelse. 

Läs mer om rörfogar:
Stort prisavdrag för fel muff

Han har jobbat i Norge sedan 2013 och har ett svennebrev som yrkesbevis. Det har inget med hans nationalitet att göra, en svenn är en gesäll i norska termer precis som det var på svenska under medeltiden innan det ordet gesäll lånades in från tyskan på 1600-talet.

Vilka andra skillnader märker du när du jobbar i Norge jämfört med Sverige?

– Många facktermer är annorlunda. En annan sak som har gjort mig konfunderad är att en säkerhetsventil vid varmvattenberedaren inte får stå och rinna som i Sverige utan man sätter en expansionstank på varmvattnet. Det finns lite andra småsaker som är annorlunda. Vanliga hus behöver inte ha luftning över tak, i Trysil räcker det med att sätta en vakuumventil istället.