Logga in

Varför ökar energianvändningen med snålspolande blandare?

Publicerad
10 apr 2024, 10:05

Är det sant att snålspolande blandare kan öka energianvändningen? Vad är i så fall poängen med dem? Energieffektiviseringsexperten Roland Jonsson svarar.

Text

Från 2019;
Experten: Snålspolande blandare ÖKAR energianvändningen

Hans Söderström svarar:
Påverkar snålspolande blandare rördimensioneringen?

Fråga: Jag såg en artikel i VVS-Forum där du säger att snålspolande blandare kan öka energianvändningen. Är det verkligen sant och varför säljs de i så fall? Det finns ju ingen poäng med att det går långsammare att få varmvatten om det inte ens ger en energibesparing.

Svar: Egentligen är det inte själva blandaren som är problemet utan det faktum att man fokuserat på tidsaspekten i allmänna rådet i Boverkets byggregler: Det ska ta tio sekunder att få varmt vatten ur kranen med ett flöde på 0,2 liter per sekund. Det här allmänna rådet har blivit norm trots att det inte är lag. Haken med detta är blandarna i vissa fall inte klarar tiosekundersrådet och då kompenserar man ibland detta genom att dra VVC-ledningen närmare tappstället, för komforten. Drar man tio meter extra ledning, som ska isoleras, används 5 kWh/m² per år medan energieffektiva blandare spar 2,5 kWh/m², år. Då blir det alltså en energiförlust.

Läs också:
Nya rekommendationen: Så dimensionerar du tappvattenledningar

Men det här problemet verkar snart kunna vara historia eftersom det har lyfts fram i samband med att byggreglerna omarbetas, och de allmänna råden ersätts av branschrekommendationer. I rekommendationen är det ett tydligare fokus på volymen: När man har spolat tre liter ska man ha fått 50-gradigt vatten, men det får dock inte ta mer än 30 sekunder. I Tyskland är kravet sedan tidigare satt till tre liter och ger hyresreduktion om hyresvärden inte klarar detta.