Kan jag installera en radiator bakom badkaret?
Kunden vill gärna ha den placeringen, men – hur är det med infästning i väggen bakom ett badkar – och får värmerör komma upp genom golvet i den zonen? VVS-teknikexperten Hans Söderström reder ut.
FRÅGA: Kunden vill ha en radiator installerad bakom badkaret i badrummet för att förhindra fukt och mögel från fönstret ovanför. Är det okej enligt gällande regler?
Experten svarar också på:
Hur försäkrar jag att isoleringen blir bra?
Hans Söderström om ett klassiskt problem:
Så trött på trånga schakt – kan jag påverka det?
SVAR: När det gäller arbeten i våtrum så måste man följa ett antal branschregler beroende på tätskiktet material (Säkra Våtrum 2021, BBV21:1 och Säker Vatteninstallation). Våtrummet delas sedan in i olika zoner: ”plats för dusch/bad”, ”våtzon 1” och ”våtzon 2”.
Generellt kan man säga att den enda golvgenomföringen som får förekomma i golv i våtrum förutom golvbrunnar är avloppsrör och då skall det placeras utanför ”plats för dusch/bad” och minst 60 millimeter från väggens tätskikt. Jag antar att du i din fråga menar en vätskekopplad radiator. Den får då inte försörjas via värmerör som kommer upp genom golvet.
Vidare så är det olämpligt att göra infästningar i väggen bakom ett badkar. I plats för bad eller dusch får inga rörgenomföringar finnas, så om värmerör skall förse radiatorn med värmebärare måste de komma från en väggenomföring utanför plats för dusch/bad. Eftersom du skriver att det skall vara elektrisk golvvärme så är det inte att rekommendera att göra några infästningar i golv för radiatorn. Du kan stöta på en el-ledning och göra infästningen strömförande.
Läs också:
Hur reglerar jag returtemperaturen?
Om det är en elradiator som du avser installera, tänk på att elkabeln inte får komma ut i plats för dusch och bad utan måste vara utanför detta område samt även utföras på ett korrekt sätt enligt branschreglerna.
Nyhetsbrev
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få nyheter, tips och bevakningar rakt ner i inkorgen