”Konsumenter som köper material via installatören får en annan service och trygghet”
Det hänger mörka moln över installationsbranschen – men hur illa är det egentligen? Och vad gör Installatörsföretagen för att hjälpa medlemmarna? Vi ställde frågorna till vd Ola Månsson.
Det kommer dystra besked om höga räntor, avstannat bostadsbyggande och fler konkurser. Hur mår företagen?
– Det är allt tuffare konkurrens och fler företag som räknar på jobben men produktionen är fortfarande i gång. De som jobbar med nya bostäder har det väldigt svårt, samtidigt pågår det ombyggnader av kommersiella fastigheter. Vidare finns det en marknad för energieffektivisering och jobb kopplat till elektrifieringen av samhället.
En del unga har svårt att komma in i yrket nu. Hur går det ihop med behovet av fler installatörer?
– Det är en ekvation som inte går ihop. Installationsbranschen behöver rekrytera mycket personal framåt. Vi som branschorganisation försöker därför hitta krockkuddar för företagen, när marknaden är tillfälligt svagare, som att lobba för ett grönt rotavdrag och bidrag för övergång till vattenburet värmesystem och höjt tak på rotavdraget.
Vad skulle du mer vilja se för åtgärder från politiken?
– Förutom höjt rotavdrag till 50 procent skulle det behövas incitament för fastighetsägare av äldre flerfamiljshus att energieffektivisera. Staten behöver också bygga ut laddinfrastrukturen. Man kan också ta bort amorteringskravet. Dessutom måste kommunerna se över sina markpriser, som har gått upp mycket de senaste åren. Vi behöver också en mer aktiv bostadspolitik, den påverkar i hög grad vår bransch.
Hur hjälper Installatörsföretagen medlemmar som är i kris?
– Vi har företagsrådgivare, arbetsrättsjurister och entreprenadjurister som ger stöd. Dessutom har vi tagit fram råd på vår webbplats, en checklista för energieffektivisering som företagen kan använda mot kunder och vårt utbildningsbolag INSU ordnar kurser.
Hur slår höjda materialpriser mot företagen?
– Det är ett stort bekymmer som drabbar många företag, som kanske inte får betalt för höjningarna.
Läs också:
Chockhöjda priser på material hotar installationsbranschen
Installationsföretag har fått kritik för att kunder får betala överpris på material.
– Kunderna jämför vad de skulle få betala för materialet på Bauhaus med en helhetslösning från en installatör. Är du konsument och köper ditt material via installatören får du en annan service och trygghet. Och ser man på sista raden så är lönsamheten sammantaget oftast inte så hög för företagen i vår bransch.
Du började 2017 som vd och har nu beslutat dig för att sluta. Hur ser du på de åren?
– Jag är otroligt stolt över vad vi åstadkommit från att vi slog ihop EIO och VVS-företagen till en fantastiskt fin gemensam organisation. Det här har varit ett av mina roligaste jobb. Jag är extra nöjd med hur vi klarade att ge stöd till företagen i pandemin, hur vi vänt stämningen internt så att personalen är nöjd och att vi fått de krockkuddar jag nämnde på plats.
Bjud på ett misstag du gjort under karriären?
– Då tänker jag på när en debattartikel blivit liggande och sedan kom in. Där stod precis tvärt emot vad vi på Byggföretagen, där jag jobbade då, tyckte. Då fick jag be ministern om ursäkt.
Vad blir den viktigaste uppgiften till alla kolleger du nu lämnar över till?
– Att förmedla hur fantastiskt roligt det är att jobba i den här branschen. Lågkonjunkturen kommer att gå över och det kommer att finnas stora möjligheter till spännande jobb.
Läser om Putin
Ålder: 66.
Familj: Fru, två vuxna barn och sex barnbarn.
Bor: På en gård utanför Uppsala.
Utbildning: Civilingenjör från KTH i installationsteknik och husbyggnad.
Vad är det första du gör på morgonen?
– Går ut med hunden.
Ditt senaste hemmafix?
– Reparerade eluppvärmda vattenkar för hästar.
Vad läser du just nu?
– I huvudet på Putin.
Dold talang?
– Spelar klassisk gitarr.
Hur sportar du helst?
– Spelar mycket tennis, gillar golf, utförsåkning och längdskidor.
Nyhetsbrev
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få nyheter, tips och bevakningar rakt ner i inkorgen