Logga in

 ”Jag började med att kasta ut frånluftsvärmepumpen”

Publicerad
18 mar 2024, 06:00
| Uppdaterad
20 mar 2024

Bergvärme, FTX – och en AI-styrd cirkulationspump. Det var tre pusselbitar när ordföranden för Svensk Ventilation bytte system för både uppvärmning och ventilation. Vi åkte hem till Robert Johansson.

Robert Johansson möter oss i dörren till den vita Fiskarhedenvillan med sina två jaktlabradorer, Ayla och Xie.

Vi har listat för- och nackdelarna med bägge systemen.
Ska man välja FX eller FTX?

Här är alla siffror som visar resultatet av åtgärderna hemma hos Robert Johansson
Hela kalkylen: Så mycket energi har familjen sparat

Han är ventilationsjättens Systemairs svenska försäljningschef och ordförande för branschorganisationen Svensk Ventilation.

Robert Johansson, försäljningschef för Systemair Sverige och ordförande för Svensk Ventilation. Foto: David Lagerlöf

Men vi besöker honom för att han ska berätta hur han  gjort en rejäl uppgradering av de egna värme- och ventilationssystemen.

Det var så kallt hemma hos familjen Johansson i Rimbo i Roslagen förra vintern att blommorna i kökets burspråk frös ihjäl. Då bestod familjens värmesystem av en frånluftsvärmepump.

– Köket var ett köldhål och vi fick elda i braskaminen för att kunna titta på teve utan att behöva vara insvepta i filtar, berättar Robert Johansson.

Han menar att frånluftsvärmepumpen var en orsak till det bistra inomhusklimatet.

– Man lurar människor att det handlar om värmepumpar, när det i själva verket rör sig om en direktverkande elpanna. Frånluftsvärmepumpar borde förbjudas, dundrar han.

Förra året bestämde sig familjen Johansson att göra något åt sin situation med den bedrövliga komforten och de höga elräkningarna. Projekt uppgradering av både ventilations- och värmesystem inleddes, dock vart och ett för sig.

Familjen var helt överens om att satsa på bergvärme och FTX, från- och tilluftsventilation med roterande värmeväxlare.

Robert Johansson och jaktlabradoren Ayla framför boningshuset. Foto: David Lagerlöf

Den totala summan för hela projektet uppskattar Robert Johansson till 850 000 kronor. Han konstaterar att investeringen skulle ha blivit ännu högre om han inte hade grävt kulvertar och gjort annat på egen hand.

Men det var det verkligen värt, anser Robert Johansson och förklarar att man fått det 2–3 grader varmare inomhus i stora huset och lägenheten ovanpå stallet samtidigt som energianvändningen minskat med närmare 20 procent. 

Det var Upplandskustens Rör som dimensionerade och installerade bergvärme i augusti 2023. I stora huset har Airteam Stockholm installerat tilluftskanaler på vinden samt ett FTX-aggregat. 

Undercentralen i stallet hos familjen Johansson. Längst till vänster är AI-cirkulationspumpen som styr varmvattnet. Foto: David Lagerlöf

– Jag började med att kasta ut frånluftsvärmepumpen. Det är bland det bästa jag gjort, säger Robert Johansson och visar oss var den satt tidigare, i tvättstugan. Den har numera ersatts av ett ventilationsaggregat till FTX-systemet.

Vi går ut till stallet där två av familjens tre halvblod, Bengt och Noa, bor. I ett litet utrymme i stallet finns undercentralen.

– Det där är en AI-styrd cirkulationspump, säger Robert Johansson och pekar mellan varmvattenrören. Den håller på att lära sig våra duschtider och ställer in varmvattnet efter det. Men häromdagen var jag tvungen att gå upp klockan fem, eftersom jag skulle till Systemairs kontor i Skinnskatteberg, och då fick jag duscha iskallt. AI-pumpen hade inte lärt sig att jag måste gå upp så tidigt ibland.

De andra cirkulationspumparna är varvtalsstyrda.  Hjärtat i undercentralen är bergvärmepumpen, som är en inverterstyrd Nibe med en effekt på 15 kilowatt.

Robert Johansson med familjens halvblod Bengt och Noa. Foto: David Lagerlöf

Till pumpen hör två borrade bergvärmehål på 230 meter vardera som ger efterlängtad kyla under sommarhalvåret.

– Det är underbart med frikyla, den kunde vi njuta av redan i augusti när bergvärmeinstallationen var klar, säger Robert Johansson och pekar först på en shuntgrupp för frikyla på väggen i undercentralen och sedan på varmvattencirkulationen, VVC, som ska försörja tre olika ställen med varmvatten.

– Det är mycket varmvatten som går åt, tidigare tömdes varmvattenberedaren varje dag, nu har vi hur mycket varmvatten som helst. Hästarna behöver 30 liter varmvatten per dygn, min dotter som bor i lägenheten ovanpå stallet behöver också varmvatten och jag och min fru vill förstås ha varmvatten i stora huset.

Vad kan du egentligen om ventilation? Testa i vårt quiz
Quiz: Vad vet du om ventilation?

Det är inte ovanligt att ombyggnadsprojekt aldrig blir riktigt klara. Så är fallet även hos familjen Johansson i Rimbo.

Nästa steg, som Robert Johansson drömmer om, men som han inte riktigt förankrat än hos resten av familjen, är solpaneler på hustaken.

FAKTA/ANLÄGGNINGEN

  • Huvudbyggnaden, 95 kvadratmeter. Bergvärmen kördes igång i augusti 2023. FTX-anläggningen startades den första december 2023.
  • Garage, cirka 50 kvadratmeter. Uppvärmt med bergvärme.
  • Ovanpå stallet finns en lägenhet på cirka 60 kvadratmeter som är fullt uppvärmd med bergvärme, här finns även frikyla. FTX-anläggning i lägenheten planeras till mars 2024, just nu består ventilationen av enbart frånluft.
  • Stallbyggnad, 125 kvadratmeter ouppvärmd. Hästarna flyttade in i stallet den 18 december 2023.

FAKTA/ROBERT JOHANSSON

  • Ålder: 61 år.
  • Familj: Fru och tre vuxna barn.
  • Bor: I villa på landet utanför Rimbo.
  • Husdjur: Tre hästar, två hundar och två katter.
  • Yrke: Försäljningschef på Systemair.
  • Ideellt engagemang: Ordförande i branschorganisationen Svensk Ventilation.
  • Fritidsintressen: Snickra och fiska.