”Ett rör var 1 300 mm – ovanligt att ha tigsvets till det”
Han åker land och rike runt med tig-svetsen i högsta hugg för att foga ihop industrirör. Trots erfarenheterna han samlat på sig blir han fortfarande förvånad av vissa uppdrag.
Krister Gustafsson i Sölvesborg jobbar hos Tech Weld i Karlsamn och använder oftast tig-svetsen i jobbet.
– Det är både svart och rostfritt material och vi åker runt i hela Sverige, dit kunden vill ha oss.
Vilka uppdrag handlar det oftast om?
– Det kan vara allt från oljedepåer, reningsverk, fjärrvärme till undercentraler. Jag har även gjort en del jobb för ECC i Lund som har höga krav på jobben man gör hos dem.
Vad kan du berätta om jobbet vi ser på bilden här ovan?
– Det var till Preem i Helsingborg och det byggde jag ihop efter en ritning. Jag vet inte exakt vad det skulle användas till.
Vad var roligast?
– Svetsningen. Gillar man kreativa utmaningar med dagar som aldrig är lika varandra plus att man alltid lär sig något nytt varje dag är det här yrket något man ska fundera på.
Berätta om svetsarbetet du gjorde där.
– Det krävde att man var fokuserad så att man fick till ett bra resultat. Det var rogivande och tillfredsställde mitt kreativa behov eftersom tig-svetsning är ett hantverk.
Svetsmetoden, föredrar du klassisk eller walk the cup?
– Det är en svår fråga. Fördelen med walk the cup är att utseendet på svetsen blir lite bättre och man har aldrig sina händer i närheten av svetsen, man minimerar risken för brännskador. Dock behöver man ha utrymme för den svetsmetoden och gärna rör som är över 200 mm i diameter. Det är bra att kunna olika svetstekniker så att man kan välja en som passar situationen.
Vad är det för rör du står vid på den här bilden?
– Det var i Stockholm, på Sickla reningsverk. Diametern var 1 000 mm.
Har du jobbat med större dimensioner någon gång?
– Jag vill minnas ett som var 1 300 mm. Det var med tig-svets vilket är ovanligt, men det var vad som var bestämt och beställt.
Hur gick det att köra med tig på ett så stort rör?
– Ja, det var lite av en ny skola för mig eftersom vi fick ha 5 mm spalt, för annars drog röret ihop sig för mycket. Det är knepigt med rostfritt eller syrafast material eftersom det krävs rotgas plus att smältan är svår att hantera, men det blev bra till slut.
RÖRSKRYT
Vill du också visa upp dina snyggaste rördragningar eller kolla in andras bilder på rörkonst? Då tycker vi att du ska gå med i VVS-Forums Facebookgrupp Rörskryt. Vi väljer kontinuerligt ut några bilder från den som sedan publiceras även i tidningen och de bidragen belönas med en snygg keps med Rörskryt-logga.
Nyhetsbrev
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få nyheter, tips och bevakningar rakt ner i inkorgen