Logga in

 ”Det är högtryck för oss nu”

Publicerad
11 mar 2024, 06:00
| Uppdaterad
8 mar 2024

Ett tveklöst nej. Det var svaret på frågan om att sälja familjeföretaget år 2020. Men hur ser det ut i dag, mitt i en brinnande lågkonjunktur, Ewa Fleetwood Karlsson, vd på Rör-Karlsson?

Rör-Karlssons vd (från 2020):
”Det svåraste har varit att få maken att inte lägga sig i allt”

Från 2023:
Här är de 30 största företagen i branschen

Telefonerna dog plötsligt på Rör-Karlssons kontor i Mönsterås i början av 2020. Vd:n Ewa Fleetwood Karlsson och hennes medarbetare trodde först att det var något tekniskt fel.

Det som hade hänt var att coronapandemin hade brutit ut med full kraft. Men ganska snart rullade verksamheten i gång igen och Ewa Fleetwood Karlsson berättade i VVS-Forum att en försäljning av det anrika familjeföretaget inte fanns på agendan.

Nu, 2024, råder lågkonjunktur och turbulens på många plan. Hur går tankarna då, är det samma budskap som gäller som tidigare – vi säljer inte?

 – Ja, absolut. Det känns ju nästan bättre att behålla ägandet i familjen nu när alla andra blir uppköpta. Vi är den största privata rörfirman i regionen just nu och vill behålla företaget i den här andan som vi har, att alla medarbetare är som en familj som drar gemensamt åt ett håll. Vi styr och ställer oss själva och det känns bra. Att bli ägda av finansinstitut som inte ser längre än till kvartalsrapporten är inte vår grej.

Har ni blivit uppvaktade av större bolag som vill köpa er?

– Nej. De rycker lite i oss lite i periferin, men inget seriöst.

Hur märker ni av lågkonjunkturen?

 – Mycket lite eftersom vi har många ben att stå på och bred kunskap i företaget, med allt från den lilla konsumenten till stora industrier, entreprenader och svets. Det är högtryck för oss nu, mer än vad vi hinner med, peppar, peppar får man väl säga för man vet aldrig vad som händer i morgon. En sak vi märker är att det är många som räknar på samma jobb, så konkurrensen är tuffare, inte minst på jobb som faller under LOU (lagen om offentliga upphandlingar) där det alltid är lägsta pris som gäller.

Vad är det för tjänster som efterfrågas nu?

– Det är mindre på konsumentsidan och mer industri med reparationer och underhåll, nybyggnationer av villor och andra mindre entreprenader – och värmepumpar givetvis. Energisektorn är ju en het potatis, och där har vi breddat kompetensen ganska rejält.

 Har ni någon speciell taktik för hur man tar sig igenom tuffa tider? Är det här med många ben er räddning?’

– Ja, det tror jag absolut. Vi är inte nischade – vår nisch är att vara onischade. Dessutom har vi alltid har lärlingar som hjälper till att bygga upp företaget underifrån så kompetensförsörjningen är ganska bra. Det hjälper också till.Just nu har vi en vuxenlärling, två lärlingar från skolan och två praktikanter.

 Är bredden i verksamheten ett medvetet grepp för att klara tuffa tider?

– Nej, egentligen inte. Vi gillar att vara breda, anpassa oss efter vad kunderna vill ha och att skaffa kompetens inom det området. Sedan behåller vi kunskaperna och erfarenheterna i organisationen. Det går i vågor vad som efterfrågas. 

Läs också:
Därför slås installationsjättarna ihop

När vi pratades vid senast berättade du att din man, som tidigare varit vd, hade lite svårt att släppa allt till dig som hade tagit över hans roll. Hur är det med den saken i dag?

 – Det funkar bra. Rollerna har fallit på plats. Han har fattat vinken!