”Två andra firmor hade försökt göra undercentralen men de gav upp”
Tack vare sina svetskunskaper fick han fria händer och behövde inte tänka på materialpriser. Skaparglädjen som frigjordes syns på resultatet.
– Den här centralen kan inte ha varit billig, säger montören som gjorde jobbet.
Stefan Söderberg, VVS-montör och egenföretagare i Västerås, jobbar just nu med att fräscha upp ett badrum och minns i kontrast en mer minnesvärd insats, den på ett hotell vid Arlanda.
Läs också:
”Det är inte ofta man får dra synliga rör längre”
Läs också:
Bockningsfest i den danska underjorden
– Det var en undercentral på källarvåningen vid bilgaraget, jag var inhyrd av en firma som underentreprenör för att göra allt inom VVS. Två andra firmor hade tidigare försökt göra undercentralen men de gav upp, de var inga bra svetsare och fick inte ihop det. De klarade bara ett svetsprov av nio och fick åka därifrån.
Är det vanligt att firmor går bet på det sättet?
– Jag tror att det kan vara ganska vanligt, har man inte licenserna får man ha en kontrollant bakom ryggen och folk blir väl nervösa. Det är nog inte jättemånga som har alla licenser i dag.
Hur såg uppdraget som du fick ut?
– Jag fick fria händer i undercentralen med ingångar, utgångar, ställa upp alla maskiner och växlar och shuntar efter eget huvud. Det brukar bli bäst då, när man får styra allting själva.
Gillar du när det är så?
– Det är kanon, det bästa jag vet är att hålla på med undercentraler. Det tog några månader att få ihop det där. Jag hade med mig äldsta grabben som hjälpte till med lödning och grejer.
Varför är det så kul?
– Det blir skaparglädje när man får jobba ihop allting själv efter eget huvud. Det var riktigt roligt att det blev så stort också. Men den kan inte ha varit billig den där centralen, det måste ha kostat flera miljoner.
Det är mycket koppargläns i rummet.
– Det är koppar på i princip allting utom vissa shuntar och fjärrkylan med rostfritt, det finns lite svart också.
Du hade inget emot att jobba med de materialen va?
– Nej, verkligen inte. Koppar är ganska lätt att arbeta med och snyggt blir det. Helst skulle man vilja att det fick vara oisolerat.
Vilka dimensioner handlar det om?
– I koppar var det som störst 133, jag vet inte om det går att få tag på grövre koppar än så. Kylan var kanske 250 ungefär.
Läs också:
Borrhålen som får vuxna rörmokare att gråta
Hur var det för isolerarna att komma in där efter dig?
– Det var nog inga problem, jag monterar alltid så att det blir servicevänligt, det är jag riktigt noga med, att man ska komma åt allt som ska servas.
RÖRSKRYT
Vill du också visa upp dina snyggaste rördragningar eller kolla in andras bilder på rörkonst? Då tycker vi att du ska gå med i VVS-Forums Facebookgrupp Rörskryt. Vi väljer kontinuerligt ut några bilder från den som sedan publiceras även i tidningen och de bidragen belönas med en snygg keps med Rörskryt-logga.
Nyhetsbrev
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få nyheter, tips och bevakningar rakt ner i inkorgen