Logga in

Kylteknikerns 10 tips vid installation av luft/luftvärmepump

Publicerad
12 feb 2024, 06:00

Placering, rördragning och materialval. Här listar Peter Falk, kyltekniker och egenföretagare, sina bästa tips på hur du gör kunden nöjd och slipper backjobb.

Måsten i verktygslådan
Kylteknikerns 7 favoritverktyg vid installation av luft/luftvärmepump

Luft/luftvärme:
Kylteknikern: ”Den här pumpen stannar aldrig även om det är under minus 20”

1. Tänk på placeringen

Foto: Jonas Eng

Värmepumpen ska kasta in så mycket värme som möjligt i fastigheten, blåsa värmen neråt och samtidigt inte störa för mycket.

– Jag får en del samtal från folk som vill flytta på sina värmepumpar men det är onödigt dyrt att fixa i efterhand, säger Peter Falk.

2. Dra rören snyggt mellan inne och utedel

Dölj så mycket som det går och se till att ha bra fall på kondensslangen om inte kondenspump används.

3. Snåla inte på materialkvaliteten

Det kan exempelvis skilja några hundralappar mellan kylkopparslingorna, beroende på kvalitet, både på koppar och isolering.

4. Minska risken för störande buller

Värmepumpar på väggstativ kan ge ifrån sig ett visst resonansljud. Därför passar väggstativ mindre bra om värmepumpen är placerad intill ett sovrum eller på en tunnare vägg.

5. Hindra sprickor i kanalerna

Förvara kanalen i värmen innan du klipper i den, och stå gärna i värmen när du klipper, så minskar risken för sprickor i plasten. Använd gärna vinkelslip för att kapa kanaler.

 6. Använd svarta buntband

– Jag föredrar att fästa rör och kabel med buntbant istället för klammer för att det är smidigare  och använder den svarta varianten, som är UV-beständig.

7. Balansera vikten

Värmepumpens utedel är tyngre på den högra sidan, där kompressorn sitter. När jag installerar pumpen på konsol använder jag svarta, hårdare fötter på den högra sidan och grå, mjukare på den vänstra sidan för bättre balans. De fötter som följer med stativet använder jag inte alls eftersom vibrationsdämpningen är för dålig.

 8. Förvärm vakuumpumpen

Om du låter vakuumpumpen stå i inne i värmen innan du använder den blir oljan i pumpen  mindre trögflytande vilket gör processen bättre och snabbare.

9. Fuska inte med elsäkerheten

Elen ska kopplas in av behörig elektriker och ha en egen avsäkring i elcentralen. Gör du eljobb som du inte har behörighet för kan det bli problem om något går snett.

Installationen steg för steg:
”Det finns de som i princip bara slänger in värmepumparna”

10. Minus tio grader eller kallare utomhus – installera inte alls

Är det så pass kallt fungerar inte vakuumsugningen optimalt – som ska ta bort fukt och föroreningar från rören. Om du ändå gör det får du räkna med att vakuumsugningen tar mycket längre tid vid så låga temperaturer.