Logga in

”Billiga värmepumpar? Man får vad man betalar för”

Publicerad
19 feb 2024, 06:00
| Uppdaterad
14 feb 2024

När kunder vill köpa billiga värmepumpar råder värmepumpsteknikern dem till annat – eller så vägrar hon bara att göra installationen om hon inte litar på kvaliteten.

Värmepumpsteknikern Eva Rosqvist vill inte helt avfärda billiga värmepumpar som köps på varuhus. Med begränsad prestanda kan de ändå göra nytta i mindre utrymmen och med enklare uppgifter för uppvärmning. Med lite tur kan en sådant pump tuffa på i många år. Men generellt gäller ändå den gamla regeln att man får vad man betalar för, menar hon.

Läs också:
Eva och Johan hittar felen i värmepumparna

Läs också:
Värmepumpar av golvmodell – snyggare eller djävulens påfund?

– Jag har en granne som hade en Jula-pump och den lade av först i somras efter att ha gått i femton år. Jag köpte en billig pump till en kompis en gång för länge sedan och satte upp den. Den funkade i åtta år och jag hade gett tusen kronor för den. Men generellt så är allt från plastchassit till gångjärn och luckor i sämre plast och garantierna är sämre än hos dyrare pumpar, säger hon. 

Eva Rosqvist. Foto: Anders Sällström

Just garantier, tillgängliga reservdelar och möjligheterna till kontakt med tillverkaren är en faktor som gör att de dyrare pumparna är att föredra, enligt Eva Rosqvist. Hon nämner försäljare på nätet som det inte går att ringa till och där felanmälningar i skrift inte får svar förrän efter en månad.

En kund som vill ha en billigare värmepump har heller inte så mycket att vinna i pris eftersom den obligatoriska installationstjänsten ändå kommer att kosta pengar. En tänkt besparing i det första skedet kan också visa sig dyrare i längden om pumpen kraschar eller om den genom att bryta ihop orsakar följdskador som i sin tur blir väldigt mycket dyrare än vad en kvalitetsprodukt hade varit från början. 

– Lägger man på installationen skiljer det inte så mycket i pris mellan en bra pump och lågprispumparna, om man ska köpa lagligt, säger Eva Rosqvist. 

– Om jag hade en sommarstuga skulle jag inte lita på att en billig pump funkade hela vintern och höll huset frostfritt. Vi har haft 20 minus här nere i Skåne i vinter och det har varit en del kåkar som drabbats av läckage. Det är jättesura pengar när du står där och har köpt något skit. Även den dyraste pumpen kan förstås gå sönder och man ska aldrig lämna en fastighet utan tillsyn.

Att inte vem som helst kan knalla in och köpa med sig en värmepump är en viss kvalitetssäkring, menar Eva Rosqvist. Montörer kan förstås ändå få förfrågningar om att installera pumpar som införskaffats på tveksamma sätt. 

– Vi brukar aldrig installera pumpar som kunder har köpt själva. Ofta blir det strul av det, du vet inte vad det är för rördimensioner och många är anpassade för att köra kyla, det är helt enkelt AC-maskiner som kan köra lite värme. När det blir problem med avfrostning, vem ringer de då, jo installatören som inte har sålt pumpen., säger Eva Rosqvist.

Hon minns också installationer som inte alltid är seriöst utförda. 

– Det finns ju folk som installerar utan att ha cert. De flesta som har företag men inte cert är borta nu, men det är inte så många år sedan som en person jag känner till gjorde så. Han sålde många pumpar men fick inte köpa gas så han kunde inte fylla på dem. När pumparna gick sönder skyllde han på att gasen var så dyr så att det är bättre att köpa en ny pump. Men det blev ju färre och färre leverantörer han lyckades köpa pumpar av. Han har satt en hel del skitpumpar genom åren. Nuförtiden är kontrollen hårdare, tillsynen har blivit bättre, säger hon.

Läs också:
”Att stänga av elpatronen är det dummaste man kan göra”

Eva Rosqvist har förståelse för kunder som har dåligt med pengar och lockas av att skaffa billiga pumpar till sådant som förråd och Attefallshus. 

– Jag förstår besvikelsen hos en kund när de får höra att vi inte vill röra de pumparna för att vi inte får rätt reservdelar och att pumparna inte är något man reparerar. De känner sig lurade och då kan de bli arga på teknikern som är ärlig och berättar att vi inte rör dem.