Tekniken bakom vattenfelsbrytaren Cubicsecure
Cubicsecure från Quandify mäter vattenanvändning och spårar läckage med hjälp av ultraljud. Här går delägaren Ramtin Massoumzadeh igenom tekniken.
Quandify, som från början hette Labtrino, har de senaste fyra åren utvecklat och lanserat produkter som mäter vattenflödet i rörsystem digitalt. På det viset går det att spåra vattenläckage, vattenanvändning och energiförbrukningen.
Förra året lanserade Quandify produkten Cubicsecure. En wifi-styrd vattenfelsbrytare som digitalt både mäter vattenanvändning och spårar läckage. Här går delägaren Ramtin Massoumzadeh igenom tekniken och utmaningarna i framtagningen de ställdes inför:
1. Ultraljud mäter vattenflöde och volym
– Cubicsecure bryter flödet i rören om det skulle vara läckage. Den använder ultraljud för att mäta volymen och flödeshastigheten och har en temperatursensor, för att veta hur mycket energi du gör dig av med.
Det är med hjälp av två ultraljudsgivare som Cubicsecure kan mäta vattenflödet i rören. Givarna skickar pulser mellan varandra inne i enheten, medan vatten flödar genom röret.
– Den känner även av om du har för högt eller för lågt tryck i systemet med hjälp av en trycksensor, säger Ramtin Massoumzadeh.
2. Mäter tiden det tar för pulserna att skickas och tas emot
Därefter mäts hur lång tid det tar för pulsen från ena givare tills att den tas emot av den andra, både i med- och motströms. I medströms färdas pulserna snabbare än om det är motströms.
Om vattenflödet i röret är noll är det ingen tidsskillnad mellan givarna, vilket innebär att mätaren kan upptäcka små läckage, eftersom den märker av ett flöde som skiljer sig från noll under lång tid.
3. Storleken och att hitta råvaror besvärligt
Svårigheterna med att framställa Cubicsecure har bland annat legat i att få tag på råvarorna som krävs för att tillverka produkterna, exempelvis mässingen från kulventilen.
Liknande vattenfelsbrytare ute på marknaden är för stora och kräver mer arbete att installera, menar Ramtin Massoumzadeh. Därför satsade Quandify på att göra Cubicsecure liten och kompakt, så att en montör kan montera den på egen hand.
Men att bygga den 110 millimeter lång visade sig vara en stor utmaning.
– Varenda millimeter räknas. Du ska få till en noga mätning för att få in alla sensorer, temperatur, tryck, ultraljud, en motor, kretskort, LED-lampor och vred. Det är skitsvårt, du har nästan ingenting att jobba med.
Cubicsecure kan bara installeras av VVS-montörer. Under framställningen har därför Quandify, tillsamans med LK Systems och designers jobbat nära montörer. De har intervjuat många montörer för att utveckla produkten ytterligare.
– Vi fick rekommendationen att man skulle ha ett hål längst ner på produkten för att kunna trycka upp en skruvmejsel i hålet. Då kan man själv dra åt muttrarna ordentligt och undvika läckage.
Läs också:
Vattenskador: ”Den totala kostnaden förvånade mest”
Än i dag fortsätter Ramtin Massoumzadeh och hans kollegor jobba för att utveckla Cubicsecure ytterligare, främst på produktionssidan.
– Skalbarheten i produkterna måste förbättras. Det är mycket manuellt arbete i produktion. Den var designad så att kostnaden sett till verktygs- och formljussprutningsverktygen var kostnadseffektiv, vilket innebär att man får sitta och pilla för hand, som i sin tur har drivit på kostnaden.
Nyhetsbrev
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få nyheter, tips och bevakningar rakt ner i inkorgen