Logga in

”Samarbete mellan elektriker och VVS-montör viktigare än någonsin”

Publicerad
10 jan 2024, 08:22

Den senaste tidens uppdatering av regler för genomföringar i tätskikt gäller framförallt elinstallatörer. Vid den här badrumsrenoveringen i Huddinge har VVS-projektledaren och elinstallatören tagit nytta av varandras kunskaper och lagt upp en gemensam plan.

Ett platsbyggt tvättnedkast länkar ihop badrummet på övervåningen med det på nedervåningen och tvättstugan i källaren. En nygammal lösning som var ett önskemål från ägarna vid renoveringen av 1920-talsvillan (tillbyggd 1969) i Stuvsta söder om Stockholm.

”…Det nya nu är att man inte får använda flexslang i områden med plats för dusch, och att eluttag inte får placeras närmare än 110 centimeter från duschens mitt. Väggens plywoodskiva måste också vara tre millimeter tjockare än tidigare – 15 i stället för 12 mm. Det tycker vi är bara positivt.”

Emil Linjamaa, Interiör & badrumsdesign

Tänkvärt:
”Det är många gånger det knepigaste vid en badrumsrenovering”

Läs också:
Kolla in produkterna för badrum 2024

En vit, fyrkantig lucka på väggen i det nya badrummet på nedervåningen är det enda som syns av tvättnedkastet där. Med ett lätt tryck öppnas luckan och det är bara att slänga ner smutskläderna till tvättstugan.

– Annars är det största lyftet den nya jacuzzin. Jätteskönt för alla, inte minst barnen när de kommer hem efter fotbollsträningen på vintern. Det blir också bekvämt med flera badrum, säger husägaren Irene Pårs.

Det nyrenoverade badrummet bjuder på flera finesser. Utöver jacuzzin finns en stor takdusch i duschhörnan. Genom att bygga om ett intilliggande rum, och behålla två skiljeväggar, har badrummet blivit dubbelt så stort.

Nyrenoverat. Foto: Daniel Roos

Två nya handdukstorkar har satts upp på vardera väggen. Den ena hänger precis bredvid jacuzzin, så där tilläts ingen elanslutning. Lyckligtvis är handdukstorken även vattenvärmd. Vintertid när husets vattenburna värme, från bergvärmepump, är i gång torkas handdukarna utan el.

I taket ovanför jacuzzin sitter mängder av små spottar som ska likna en stjärnhimmel. Mellan spottarna och taket anas en skugga. Den kommer sig av att en gummiring lagts mellan tak och armatur, för att hindra fukt från att krypa igenom.

– Alla gillar inte den där skuggan, men vi rekommenderar att använda gummiringen av säkerhetsskäl, säger Emil Linjamaa, projektledare från Interiör & badrumsdesign.

Har ni haft många nya utmaningar efter att reglerna för våtrumszoner och tätskikt uppdaterades?

– Sedan 2016 har det varit en hel del ändringar och vi anpassar oss successivt. Det nya nu är att man inte får använda flexslang i områden med plats för dusch, och att eluttag inte får placeras närmare än 110 centimeter från duschens mitt. Väggens plywoodskiva måste också vara tre millimeter tjockare än tidigare – 15 i stället för 12 mm. Det tycker vi är bara positivt, säger Emil Linjamaa.

Tvättnedkastet till vänster. Foto: Daniel Roos

Han menar att den senaste tidens uppdatering av regler för genomföringar i tätskikt har påverkat elinstallatörerna mest.

– Fixturer för vatten och avlopp, liknande Blocks, har funnits länge. De skruvas fast i väggen och kommer ut i 90 grader, säger Emil Linjamaa.

Han tycker samtidigt att samarbetet mellan yrkesdiscipliner har blivit viktigare än någonsin. Han och elinstallatören Anders Eriksson har en strukturerad plan för sitt samarbete vid badrumsinstallationer.

I det mindre badrummet på övervåningen har rörmokaren nyligen gjort klart anslutningarna för vatten och avlopp. Rör sticker ut ur väggen där en kommod kommer att sitta, och i duschhörnan.

Genomföringar till kommoden. Foto: Daniel Roos

Här används systemet Vatette V6 för väggenomföringarna. I systemet ingår bland annat bockfixturer, montageplattor och fixturplåt.

– Man slipper borra i tätskiktet, som man gjort traditionellt. I stället gängas blandarbrickor och täckbrickor på i efterhand, säger Emil Linjamaa. 

Kall- och varmvattendragningen från källaren är ny. Från kommodfördelaren går rören vidare under badrumsgolvet till duschen. Emil Linjamaa påminner om cc60 – att varm- och kallvattenrör förläggs med minst 60 millimeter emellan.

Läs också:
Därför ändrades cc-måttet från 40 till 60

Rördragningen under badrumsgolvet får inte heller vara för nära golvvärmen. Rören måste ligga 30 centimeter ner, mellan våningsplanen.

För de boende i villan har fokus varit på förbättrad komfort, snarare än energieffektivisering. Men några energisparåtgärder finns ändå.

– Vi har ny tidsstyrning av belysningen, har tilläggsisolerat och bytt fönster, och ventilationen är numera FTX med värmeåtervinning. Elgolvvärmen är ny, men vi hoppas ändå bibehålla ungefär samma elnota som tidigare, säger husägaren Daniel Söderström.

fakta viktigt samarbete

Anders Eriksson och Emil Linjamaa tycker att deras samarbete mellan yrkesdiscipliner underlättar mycket. Så här brukar deras installationsarbete gå till i fem steg:

1 Emil river det som ska rivas. Eventuellt kommer Anders och kollar ritningen, så att han inte blir överrumplad senare av en skog av hängande trådar.

2 Emil förbereder för elektrikern och reglar upp där det behövs.

3 Gjuter flytspackel på golvvärmenätet. Anders vill inte ha ett vasst nät som folk springer på. Det kan förstöra golvvärmekabeln. Med spackel på nätet före förläggning vet han att det inte kommer att gå sönder. Åtgärden är värd den extra tiden.

4 Anders gör eldragningar genom Blocks, med mera. Drar anslutning för golvvärmen, och för givaren.  

5 Anders lägger golvvärmekabeln och Emil flytspacklar igen.