”Man sätter in saker i kanalsystemet som inte hör hemma där”
”Varför gör man på detta sätt? Nybygge. Är det inte bättre att sätta ljuddämpare i systemet direkt.” Det här mindre lyckade försöket att bli av med oväsen hittade Tommy Janius när han skulle provtrycka.
– I normala fall ska man installera ljuddämpare i kanalsystemet till varje tilluftsdon, framför allt till sovrum som det här, säger Tommy Janius på Trosa Ventilationsteknik.
Mer vvs-knas
”Kunden hade lagat den med svets och slangbit”
Läs också:
”Man slipper borra fler hål i tätskikt”
Han var i huset, som har två sovrum och ett bad på cirka 24 m2, för att provtrycka och täthetstesta byggnaden genom att proppa tilluftsdonen.
– Då hittade jag den här lösningen som inte är speciellt bra. Man sätter in saker i kanalsystemet som egentligen inte hör hemma där, som inte heller gör någon ljudmässig skillnad.
Dessutom kan de skapa mer problem framöver som till exempel lägre flöden när ”insatserna” blir smutsiga.
Tommy Janius tog en bild och la upp i Facebookgruppen Ventilationare utan gränser.
Den här åtgärden måste ha gjorts efteråt vid uppstart av ventilationaggregatet i gästhuset, misstänker han. Då upptäcktes det förmodligen att det blev mycket ljud i donen.
– Så man börjar montera den tredelade ljuddämparen – men inte klarat ljudnivån, så då kompletterar man med ett så kallat spjäll, skumgummi, för att antingen försöka sänka ljudnivån eller strypa luftflödet.
Hur åtgärdar man detta på bästa sätt?
– Upp på vinden och klipp i så långa dämpare som får plats. Alternativt två kortare till varje don. Kan man dessutom montera dem i vinkel blir det garanterat tyst från aggregatet.
Nyhetsbrev
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få nyheter, tips och bevakningar rakt ner i inkorgen