”Jakten på certifikatet är det primära”
Installationsprovet är inte för svårt men en del företag skickar iväg sina lärlingar fast de inte är förberedda, menar Mattias Wirdéus, provansvarig på VVS-branschens yrkesnämnd, VVSYN apropå att allt fler underkänns. Så hur ska företagen tänka?
Andelen lärlingar som underkänns på branschprovet ökar. Fallet är mest markant för installationsprovet medan svets-och teoriprovet ligger på en ganska stabil nivå.
Läs också:
Lärlingsansvarig: ”Jag kan önska att fler hade mer driv och stolthet”
mer om branschprovet
”Provet är gammalmodigt och måste utvecklas”
Mattias Wirdéus, ansvarig för branschprovet på VVS-branschens yrkesnämnd, VVSYN har en mångårig bakgrund som provledare och yrkeslärare – och 13 års erfarenhet som VVS-montör. Hans uppfattning är att tappet beror på att lärlingarna inte har fått med sig alla kunskaper som krävs under grundutbildningen och lärlingstiden. Företagen skickar iväg lärlingarna till branschprovet trots att de inte hunnit lära sig alla moment och hoppas att det ska gå vägen ändå.
– Jakten på certifikatet är det primära, säger han.
I installationsprovet som pågår under 1,5 dagar testas de praktiska färdigheterna och kompetenserna där deltagarna självständigt ska utföra en ”säljbar” installation. Det kan handla om att installera en värmepump, en mindre undercentral, ett tappvattensystem med kall-och varmvatten, VVC eller en värmepanna. Olika fogmetoder som lödning, pressning och gängning kan förekomma.
De ska utgå från arbetsbeskrivningen i provpärmen som de får på plats utan tillgång till mobil eller datorer. Däremot får man använda produktkataloger och teknikhandboken. Under provtiden finns provledare hela tiden på plats för att övervaka att allt går rätt till och förhindra fusk.
Provet bygger på de 73 kunskapsmålen som VVSYN har fastställt att en färdig VVS-montör ska klara av. Det finns tio versioner av provet som också byts ut med jämna mellanrum för att förhindra att det sprids eller att man kan klara sig med att träna på bara vissa moment.
här är hela listan
73 saker som VVS-montörer ska kunna för att få certifikatet
Det låter tufft. Klarar erfarna VVS-montörer av alla de här momenten?
– Det är jag övertygad om att de gör. Vi på VVSYN tycker absolut inte att det är för svårt, det finns en poäng med att provet är brett eftersom tanken är att man ska kunna jobba med olika saker, både inom entreprenad och service och i olika delar av landet, som färdig VVS-montör. Personligen skulle jag gärna se att provet var ännu mer omfattande, innan 2017 så var provet på fyra dagar, säger Mattias Wirdéus.
Nyhetsbrev
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få nyheter, tips och bevakningar rakt ner i inkorgen