Är det vanligt att det rinner ut 40 liter vatten när man eldar i vedpannan?
Benny Ardenvik har filmat sin vedpanna som låter som en porlande fontän – det strilar 20–40 liter vatten ur den varje gång han eldar. Vi frågade Roland Jonsson vad som kan vara fel. Hint – inte SYR-ventilen.
I videon som Benny Ardenvik lagt ut i Rörmokare utan gränser filmar han sin vedpanna. Från en bunt rör rinner en fin stril av vatten ner i en blå plasthink med ett porlande vackert ljud. Benny Ardenvik själv finner vattenstrålen måttligt behaglig och undrar i inlägget: ”Är det vanligt att det kommer vatten här varje gång man eldar? Det är röret från taket där vattnet kommer från. Kan komma en 20–40 liter per dag. Men endast under själva eldningen. Bytte nyss pumpen på laddomaten då denna också hade gett upp. Men vad kan det bero på att det rinner ut så pass mycket vatten tro?”
2023 undrade många
Är det stor risk för permafrost i bergvärmehål?
Läs också:
Är tvåvägsventil bäst vid egen värmekälla?
– Det som troligen är grejen här är att påfyllningsventilen inte är tät, säger energiexperten Roland Jonsson och förklarar att ett expansionskärl fungerar, enkelt uttryckt, som en hink med ett rör i botten. Och om det är halvfullt och du eldar ökar volymen på vattenmängden och nivån i hinken stiger. När pannan blir kall så sjunker nivån.
”Det man ser på filmen är att det är slangen som det rinner vatten ur och den kommer från det öppna expansionskärlets signalledning.”
Men om påfyllningsventilen läcker, som i det här fallet, blir hinken full och rinner över lite långsamt hela tiden. Därav det vackra porlande ljudet.
– Det här kan också hända med varmvattenberedare, säger Roland Jonsson.
Flera som kommenterar i tråden tipsar om att det snarare är SYR-ventilen som det är tjall på. Men det tror inte Roland Jonsson.
– Det man ser på filmen är att det är slangen som det rinner vatten ur och den kommer från det öppna expansionskärlets signalledning.
– SYR-ventilen känner av temperaturen i pannan och kyler med kallt vatten om det skulle bli för varmt. Men den har en egen spilledning, så det är lätt att konstatera var vattnet kommer ifrån. Är det SYR-ventilen det är problem med läcker det från ett rör, är det fel på påfyllningsventilen kommer vattnet från ett annat rör. Det är enkelt att följa.
Läs också:
Energiguruns udda hemmalösningar för att pressa elnotan
Och i videon tycker sig Roland Jonsson tydligt se att det är just röret som påfyllningventilen sitter på som läcker.
– Så det man måste göra här är att byta påfyllningsventilen, eller för att slippa tappa ner värmesystemet, sätt ytterligare en påfyllningsventil på röret en bit innan den gamla som läcker.
Är det vanligt då?
– Det sker, och är ungefär lika vanligt som att en kökskran blir gammal och börjar droppa.
Är påfyllningsventilen tät är felet allvarligare. Då kommer vattnet in i värmesystemet via en läckande varmvattenberedare i pannan.
Nyhetsbrev
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få nyheter, tips och bevakningar rakt ner i inkorgen