Logga in

VVS-museet jublar över unik toalett från 80-talet

Publicerad
15 dec 2023, 06:00
| Uppdaterad
14 dec 2023

Ifö-arbetaren skapade en unik toalett och tvättställ till en utställning. Nu har hans barnbarn skänkt föremålen till VVS-museet – som dock fick vänta på donationen på grund av en grossistfräckis.

Olle Malmberg jobbade under hela sin karriär på det som då hette Ifö-verken i Bromölla. Inför en utställning någon gång på 80-talet fick han frågan om han kunde göra något spektakulärt i lackeringsväg för att visa upp Ifös sanitetsprodukter.

Häng med på besök hos Ifö-fabriken:
Bland tålmodiga robotar och unika toaletter – ”Detta är riktigt Made in Sweden”

Mer historia:
Svenskarna fick lära sig lägga rör – av engelsmän

Resultatet blev en toalett och ett tvättställ med säregna mönster. Hans barnbarn Mathias Dahl berättar:

– Porslinet fick stor uppmärksamhet på utställningen och efteråt beställdes ett dubbelhandfat i liknande mönster till ett lyxhotell utomlands. Just de här är dock de enda exemplaren som finns eftersom det bara var Olle som lyckades åstadkomma det, därför kunde de aldrig komma i produktion. 

Efter utställningen tog Olle hem sina skapelser och de fanns kvar i hemmet tills han gick bort. När huset bytte ägare och skulle renoveras ville hans barnbarn inte att sakerna skulle hamna på tippen, så Mathias Dahl donerade dem till VVS-museet i Stockholm.

– Vi ansåg att det skulle vara roligt att låta fler ta del av de här konstverken och att det skulle vara ett fint sätt att hedra såväl ett unikt yrkeshantverk som min farfar, säger han. 

Rolf Levin, chefsintendent på VVS-museet, blev mycket förtjust när han såg bilder på toaletten och tvättstället. 

– Det är själva glaseringen med tigermönstret eller vad man ska kalla det som är så fantastisk. Hur man får till det på det sättet vet jag inte, men det är väldigt speciellt, säger han.

Föremålen går nu att beskåda på museet i Bromma, men deras väg dit blev lång. Redan för fyra veckor sedan lämnades toaletten och tvättstället in hos en grossist som museet samarbetar med. Men tiden gick och sakerna dök aldrig upp i Bromma.

Fler insatser av äldre modell:
VVS-dikt av sliten rörläggare upptäcktes i slottsruin efter 134 år

– Vi undrade var sjutton de hade tagit vägen så vi började spåra dem och ringde Ahlsell i Hässleholm för att fråga om de inte tagit emot grejerna. Då svarade grossisten att han tyckte toaletten var så speciell att han hade ställt ut den som utställningsföremål ett tag för att visa kunderna. Den var för fin för att skicka iväg direkt tyckte han, skrattar Rolf Levin.