Snabba stambyten med moduler: ”Har vuxit explosionsartat”
Den finska metoden med prefabricerade rörmoduler utanpå vägg i stället för inuti sparar tid och pengar i stambyten. Sverigechefen ser två skäl till att försäljningen ökat kraftigt de senaste åren.
2018 gjorde VVS-Forum ett reportage om finska Pipemoduls koncept för snabba stambyten. I stället för platsbyggda inklädnader används prefabricerade moduler.
2018:
Snabba stambyten med moduler
Läs också:
Supersnabbt stambyte med egen metod
Rören installeras utanpå väggarna i stället för inuti. Det sparar tid och pengar jämfört med konventionella stambyten. Materialkostnaden är ungefär densamma men installationskostnaden blir mycket lägre då det behövs färre hantverkare och arbetet går snabbare.
Det blir mindre olägenheter för de boende som inte behöver evakueras och inget byggdamm i lägenheterna. Pipemodul garanterar att de prefabricerade lösningarna uppfyller kraven i BBR, Säker Vatten och för isolering.
VVS-Forum ringde upp Pipemodul Sveriges försäljningschef Kim Karlsson för att höra hur det har gått sedan dess.
– Försäljningen har vuxit stadigt och de senaste åren explosionsartat, berättar han.
Sedan 2020 har den svenska omsättningen ökat med cirka 300 procent till 6 miljoner kronor. Kim Karlsson ser två huvudförklaringar till den kraftiga tillväxten.
– Kundbasen har vuxit för att fler fastighetsägare och entreprenörer har hittat oss. Vi har fått starka referenser och en trovärdighet som gör att de tror på konceptet direkt. Vi behöver inte längre själva bevisa att det funkar, säger Kim Karlsson.
En annan anledning till att företagets omsättning har ökat är att kunderna väljer billigare lösningar i ekonomiskt sämre tider.
Oftast utförs installationen av modulerna som en del av en totalentreprenad. Vem som installerar själva modulerna beror på projektstorlek. I mindre och medelstora projekt brukar VS-installatörer stå för både modul- samt rörinstallation.
– De behöver inte anlita snickare eftersom montaget är enkelt. Bakstycket fästs i vägg eller tak, antingen med borrhammare och betongskruv eller bultpistol. I bakstycket är allt förberett för själva rörinstallationen, svep, isolering och skvallerrör.
I stora projekt är det oftast ett mindre byggföretag som utför modulinstallationen. Det blir mer ekonomiskt att två snickare monterar modulerna och en VVS-montör från totalentreprenören installerar rören.
– Entreprenörerna uppskattar konceptet för att deras arbete går mycket snabbare. De kan åta sig fler projekt med högre vinstmarginal, säger Kim Karlsson.
Alla brandklassade moduler är numera CE-märkta. En estetisk förbättring är att MDF-modulerna inne i lägenheterna har en täcktejp över skruvhålen i samma kulör som fronten. Därmed blir utseendet på fronten mer enhetligt jämfört med tidigare då en plastplugg täckte skruvhålen.
Kim Karlsson ser positivt på framtiden för metoden.
– Nyproduktionsmarknaden har ju backat rejält, men vi är bara inne på rotsidan så för oss ser det väldigt lovande ut. Läckande rör måste alltid bytas och gamla behöver ersättas, säger han.
De flesta nuvarande projekten är i storstadsområdena och en stor del i Skåne. Planen är att anställa mer säljpersonal i Sverige för att kunna täcka upp hela landet.
– Just nu är vi bara tre i Sverige. Det är svårt för oss att hinna vara på plats fysiskt på mindre orter i övriga delar av landet, säger Kim Karlsson.
Läs också:
Vad krävs för att få till ett bra stambyte?
Fakta
Största kundgruppen är fastighetsägare, privata och i allmännyttan, till exempel Uppsalahem, Balder och Stena Fastigheter. Bostadsrättsföreningar hör också till slutkunderna via byggentreprenörer som utför stambyten. Även rörentreprenörer ingår bland kunderna, bland annat Bravida, Assemblin och Radiator VVS.
Nyhetsbrev
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få nyheter, tips och bevakningar rakt ner i inkorgen