Logga in

Varför drar kärlet till brinevätskan i värmepumpen ihop sig?

Publicerad
2 okt 2023, 06:00

Frågan om det imploderade expansionskärlet fick debattens vågor att gå höga. ”Är borrhålet dåligt hjälper inget tryckkärl i världen”, säger värmepumpsexperten Eva Rosqvist.

I Facebookgruppen Värmepumpsteknik utan gränser frågade en användare varför kärlet till brintevätskan dragit ihop sig och svaren blev många och blandade. Allt från dålig installation till bristande underhåll, luft i systemet och läckor på slangen föreslogs och kommentatorerna var inte alltid imponerade av andras svar i tråden. Roger Holster, som skrev inlägget som gäller en bergvärmepump, säger att han inte blev mycket klokare av tråden.

Läs också:
”Värmepumpen skulle spara el – men det blev tvärtom”

Läs också:
”Att stänga av elpatronen är det dummaste man kan göra”

Värmepumpsteknikern Eva Rosqvist har sett bilden och hennes bedömning är att tryckkärl behövs. För lite eller för kall brinebätska kan skapa undertryck i slingan, menar hon. I bakgrunden finns ett annat problem.

– Jag har sett det här på många ställen. Generellt så handlar det ibland om ett för kort borrhål. När det fryser blir det undertryck så att allt suger ihop sig. Det kan vara fruset i växlarna i borrhålet så att det blir dåligt flöde. Det kan också handla om ett för djupt borrhåll som orsakar tryckfall, säger hon.

Det finns många anledningar till att kärlen kan dra ihop sig.

– När den här brinevätskan blir riktigt kall så blir den som slajm, trögflytande. Så många gånger beror det på att det varit dåligt luftat också. Jag har löst några sådana fall genom att sätta tryckkärl och det har varit på både stora och små anläggningar. Det har till och med hänt att jag lagt kärlen i gamla anläggningar och det har funkat i många år men sätter man in en ny maskin som är mer sofistikerad så funkar det inte. 

Varför inte? 

– De plockar ut mer energi ur borrhålet än vad en 20 år gammal maskin gör. Gör man det utan att fördjupa borrhålet så får man samma uteffekt men mindre kompressorenergi, säger Eva Rosqvist.

I det aktuella fallet finns inte en enskild given orsak enligt henne. Det kan handla om dåligt material, gammalt kärl och annat. Men är borrhålet dåligt hjälper inget tryckkärl i världen, säger hon. Och minns ett jobb på Bjärehalvön i Skåne.

Läs också:
”Värmepumpen inte anpassad för att leverera värme i Sverige”

– Det var en borr som de hade till vatten. Banverket borrade och lade kommunalt vatten, de gjorde en ny brunn och torrlade den gamla. Det räckte inte heller till, då valde man att lägga kommunalt vatten till hela området och man använde borran till maskinen och drog foderröret ner till 150 meters djup. Rören var dragna till källaren och jag satte ett plastkärl som blev så kallt att det sög ihop sig. Då satte jag ett tryckkärl under trappan i huset och det har funkat i flera år utan att kärlet dragit ihop sig igen. Det är fortfarande kalla temperaturer i borran men det funkar lite bättre i alla fall.