Hans lansering minskar frånluftsflödet 70 procent
Mikael Eklund vill revolutionera inom storköksventilation. För fyra av fem blir återbetalningstiden bara tre år.
”Jag har precis lanserat en revolutionerande produkt för storköksventilation på den svenska marknaden.” Så skrev Optilufts vd Mikael Eklund i pressutskicket för kanadensiska Ecoazur som är ett system för behovsstyrd köksventilation, DCKV (demand control kitchen ventilation).
Läs också:
Läckande kanaler tätas snabbt med ny metod
Tar tillvara spillvärmen från ventilationen:
Burger King pilottestar ny teknik för värmeväxling
För att uppnå en stor energibesparing med lösningen ska matstället ha långa öppettider, till exempel en restaurang som har både lunch och middag som på ett hotell eller ett sjukhus. Frånluftsflödet bör vara minst 1 500 liter per sekund.
– Återbetalningstiden blir under tre år för cirka 80 procent av casen som jag har räknat på. Om värmeåtervinningen är väldigt bra blir den lite längre, säger Mikael Eklund.
Även för kommunala serveringar i exempelvis skolor och äldreboenden som vill miljöprofilera sig kan det vara intressant, tror han.
Systemet använder både optiska sensorer och temperatursensorer som känner av värme, rök, ånga och små förändringar i luftkvalitet. Sensorerna styr fläktarna för till- och frånluften. På så vis arbetar fläktarna bara när det förekommer matos, värme eller dålig luft. Sensortekniken kan resultera i en minskning av frånluftsflödet på upp till 70 procent. För att få bästa möjliga återvinning med systemet ingår också modulerande spjäll som sätts i kanalen.
– Då kan du dela av ett kök och styra tilluften så att flödet i den ena kåpan blir 30 procent och i den andra 100 procent. Du kan styra var du vill ha luften i kanalsystemet och det går att använda vilket VAV-spjäll som helst.
Styrsystemet bygger på data från över 1 000 installationer med matos och temperaturer som parametrar. Det finns en färdigprogrammerad styrkurva som går att modifiera över internet via en molnbaserad lösning, som i dag är gratis. Med lösningen kan fastighetsägaren eller hyresgästen se verkliga kostnader för driften av fläktarna.
Kökspersonalen får dessutom förbättrad arbetsmiljö. När fläktarna inte går för fullt hela tiden uppstår mindre onödigt buller i köket.
Ecoazur går att montera i alla spiskåpor, både på befintliga och i fabrik. Montaget i befintliga kåpor i en vanlig lunch- och middagsrestaurang tar cirka två dagar med två ventilationsmontörer. Installationen kan göras under drift förutom under någon timme när spjällen monteras i kanalerna. Drifttagningen görs av Optiluft.
– Att det blir rätt från början är a och o när du lanserar en ny produkt. Om du har 100 installationer och en av kunderna är missnöjd så är det missnöjet som hörs, säger Mikael Eklund.
I ett stort och komplext system där det krävs luftinjustering tas en entreprenör in för att utföra det.
Ecoazur lanserades i Sverige i februari och sedan dess har Mikael Eklund bearbetat möjliga kunder bland konsulter, fastighetsägare och större hotellkedjor.
– Nu börjar förfrågningarna komma in. Mitt mål är att ha två, tre installationer innan årsskiftet, säger Mikael Eklund.
Hans förhoppning är att Ecoazur blir standard för storköksventilation eller åtminstone VAV-system.
– Det finns enormt mycket energi att spara om det blir så.
Företaget Optiluft kommer att vara specialiserat på energisparande lösningar för ventilation. Snart presenterar Mikael Eklund en ny lösning för energiåtervinning.
– Förhoppningsvis innan årsskiftet. Gemensamt för våra lösningar är att det krävs kompetens för att rita in dem och få kunderna att förstå dem. Dessutom behöver de en viss handpåläggning av oss vid start för att kunden ska känna sig trygg, säger han.
Forskarstudie om storköksventilation:
Ozon och UV bidrar inte till mer värmeåtervinning
Fakta Optiluft
Ett nystartat svenskt ventilationsföretag baserat i Täby som fokuserar på storkök och restauranger. Är svensk representant för kanadensiska systemet Ecoazur, en lösning för behovsstyrd storköksventilation. Vd:n och ägaren Mikael Eklund var en av huvudägarna i Interzon, som tillverkade ozonaggregat under varumärket Airmaid, och såldes till Absolent Group 2019.
Nyhetsbrev
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få nyheter, tips och bevakningar rakt ner i inkorgen