Logga in

”Lean gör många rädda”

Publicerad
3 okt 2023, 06:00
| Uppdaterad
7 okt 2024

Det handlar bara om att göra produktionen enklare, tycker Tony Carlén, vd på Triclima Installation. Vi hängde med till ett bygge i Stockholm för att se hur metoden funkar i VVS-branschen.

Installation med Lean:
Inga misstag under mattan och 8 andra Lean-rutiner

Muttimontörer och prefab:
”Det är inte okej att stå utan badrum i åtta veckor”

Klockan är 06.30 när ansvarsmontören Tim Sjöholm och hans team samlas i en halvcirkel i hörnan på bygget, som fungerar som VVS-montörernas platskontor. Det är dags för det dagliga morgonmötet som är en del i Triclimas arbetssätt med Lean – resurssnål produktion.

Tim Sjöholm går laget runt och stämmer av att var och en av montörerna vet vad de ska jobba med under dagen, checkar av att alla har vad de behöver och frågar om de stött på några fel. Om någon är sjuk eller vabbar kan han också behöva ”möblera om” i gruppen.

Oscar Hoff, som är en av de nyare montörerna på företaget, ska göra klart sista avloppsgrodan.

– Har du allt du behöver?, frågar Tim Sjöholm.

– Ja, förutom borrtid, svarar Oscar Hoff.

De andra skrattar till.

Tim Sjöholm och Oscar Hoff. Foto Daniel Roos.
Tim Sjöholm och Oscar Hoff. Foto Daniel Roos.

För att inte störa konferenserna som pågår i det stora hotellet i centrala Stockholm, där Triclima jobbar, är borrtiden begränsad till mellan klockan 12 och 13. Triclima har två parallella uppdrag här – stambyte åt fastighetsägaren och ombygge av 100 rum, från kontorsrum till hotellrum.

– Är det några andra hinder? frågar Tim Sjöholm.

Eftersom ingen har något att rapportera rundas mötet av, efter knappt tio minuter.

– Vi försöker hålla mötena korta, förklarar Tim Sjöholm, medan montörerna går iväg för att sätta igång med dagens jobb.

”Om montörerna lyckas planera sitt jobb två dagar framåt så kan jag planera två veckor framåt och Tony två månader framåt.”

Han berättar att vissa tycker att det är krångligt att de bara får borra under en timme per dag. Själv tycker han inte att det är ett problem. Planerar man ordentligt för kommande arbetsdagar behöver man inte mer borrtid utan kan fokusera på annat under den övriga tiden.

– Om montörerna lyckas planera sitt jobb två dagar framåt så kan jag planera två veckor framåt och Tony två månader framåt, säger han.

Philp Gren jobbar med stambytet. Foto Daniel Roos.

Det var 2019 som företaget, som då hette Carléns Rör, fick nys om Lean via konsultföretaget WCM Consulting. Lean-metoden utvecklades av Toyota i Japan på 1950-talet, för att öka effektiviteten i produktionen. Sedan dess har metoden utvecklats och anpassats till olika verksamheter. Men i installationsbranschen är det ytterst få som jobbar med den.

Tony Carlén och Peter Bendel, som driver Triclima tillsammans och har ett gemensamt intresse för effektivisering, blev övertygade om att det var rätt väg att gå och bestämde sig för att satsa på Lean fullt ut i alla större uppdrag året därefter. Som stöd har de kontinuerlig hjälp av en konsult från WCM som är med i uppstarten av varje nytt projekt och ger feedback på hur det går.

Tony Carlén. Foto Daniel Roos.

”Jag tror att montörerna känner sig lite malliga när elektriker och andra undrar vad vi håller på med.”

Sedan dess har mycket förändrats: de dagliga mötena, gemensam planering, tydliga scheman och produktionsplaner på kort och lång sikt, individuella instruktioner, fasta tider, precisa beställningar med god framförhållning och smart packning av material. Till exempel. För det förändras hela tiden, förklarar Tony Carlén, som beskriver Lean som en filosofi.

– Jag önskar att det fanns ett annat ord eftersom ”Lean” gör många rädda. Men det handlar bara om att göra produktionen enklare, säger han.

Att Triclima arbetar på ett annorlunda sätt märks mest genom morgonmötena och whiteboarden på väggen, med planeringen för de kommande två veckorna. Ibland får de nyfikna frågor på bygget.

– På många företag är snabba morgonmöten självklart sedan länge, men i byggbranschen är det annorlunda. Jag tror att montörerna känner sig lite malliga när elektriker och andra undrar vad vi håller på med. 

Inte bara jobb väntar. På fredagen ska hela företaget till Albanien då en av de anställda som kommer därifrån ska guida dem runt. Foto Daniel Roos.

På whiteboarden kan montörerna se vad som ska göras av vem och var i byggnaden. Alla har också en individuell arbetsplan för de närmaste 3–5 dagarna.

Den som är klar med ett moment ska inte behöva vänta på nya instruktioner från Tim Sjöholm eller kollegan Anton Martinsson Fillén, ledande montör för stambytet, med en motsvarande tavla en trappa ned. Jobbet ska flyta på även om de inte skulle vara på plats. Om en montör behöver hjälp är det bara att kika på tavlan och se var kollegorna finns.

– Alla har egna uppdrag. De går aldrig två och två för att det är kul. Bara när det behövs, säger Tim Sjöholm.

Oscar Hjortman, som började som montör på Triclima i maj, tycker att det känns tryggt att ha tydliga instruktioner.

– Jag trivs väldigt bra. Jag gillar att det är ordning och reda i företaget, säger han.

I dag och resten av veckan ska han jobba med installationer i fläktrummet.

Anton Martinsson Fillén är ledande montör för stambytet och Tim Sjöholm är ansvarsmontör för båda projekten i hotellet. Foto Daniel Roos.

– Tavlan skapar delaktighet. Bara genom att se sitt namn på den blir det tydligt att man har en viktig uppgift i produktionen. Och vårt system med lappar på våningsplanen, där man bockar av varje färdigt moment, ger en känsla av att vi kommer vidare. Det gör också att jag slipper en massa samtal från andra på bygget som undrar vad som är gjort och inte, säger Anton Martinsson Fillén.

Planeringen för uppdragen gör hela arbetslaget tillsammans, innan bygget drar i gång, på möten där Tony Carlén och konsulten från WCM är med. Men inget är hugget i sten. Kommer man på bättre metoder på plats så ändrar de planen gemensamt. Här på hotellet  är de inne på tredje upplagan nu.

– När alla är delaktiga och besluten inte kommer uppifrån blir det inga konflikter i efterhand om vad som ska göras och hur, säger Tony Carlén.

Oscar Hoff jobbar på med avloppsgrodan. Han är traditionell lärling och har sadlat om från kock till VVS-montör, med Tim Sjöholm som handledare och mentor.

–  Det är min favoritgrej att dra avloppsrör och få till fallet. Tim har lärt mig en smart metod. Han är bättre än en skola, säger Oscar Hoff.

”En tydlig planering gör att man kan andas ut och ta rast ibland. Det blir stressigare om man inte vet vad man ska göra när man kommer till jobbet.”

Tim Sjöholm drar pirran till övre planet där han jobbar med badrumskompletteringar. Foto Daniel Roos.

Tim Sjöholm gjorde praktik på Tony Carléns företag för tolv år sedan och jobbade sedan extra där på lov och ledigheter tills utbildningen var klar och han kunde gå upp på heltid. Sedan dess har han fått och tagit på sig mer och mer ansvar. Som ansvarsmontör ska han se till att produktionen flyter på och att allt de behöver finns på plats, från material och verktyg till pennor och sopsäckar. Ingen ska behöva åka och köpa eller hämta något. När han har tid över gör han montörsjobb som han lätt kan släppa. Just nu är det badrumskompletteringar.

– Jag gillar att mecka och bygga och har min egen pirra, säger han.


Kan det bli stressigt för montörerna när allt är så detaljplanerat – att de känner sig övervakade?

– Jag tror snarare tvärtom, att en tydlig planering gör att man kan andas ut och ta rast ibland. Det blir stressigare om man inte vet vad man ska göra när man kommer till jobbet. Skulle någon gå sysslolös har jag misslyckats med mitt arbete.

Tony Carlén tycker att Lean har gjort honom lugnare och att arbetet har blivit både effektivare och roligare.

– Jag hoppas att de andra tycker detsamma. Vi är som ett fotbollslag, säger han.

Vilka är nackdelarna?

– Det är svårt att få montörer som jobbat i många år att tänka om och göra annorlunda. Jag skulle säga att runt tio av våra 28 anställda är helt med på Lean-tåget. Vissa tycker till exempel att det är jobbigt att fel som man själv gör eller upptäcker ska lyftas inför gruppen, som ett slags Lex Maria. Många är stolta och vana att knipa igen om sådant. Men det gör vi inte för att peka ut någon utan för att undvika att samma misstag sker igen. Genom att berätta om felen och diskutera dem lär vi oss av varandra.

Tony Carlén, delägare och projektledare på Triclima, brinner för Lean där allt är tydligt planerat för att bygget ska flyta på som planerat. I bakgrunden syns montörerna Philip Green, Benny Wallin och Oscar Hoff. Foto Daniel Roos.

Ett annat problem är att Triclimas planering ibland krockar med de andra hantverkarnas på bygget.

– Vi har försökt att hjälpa byggfirman genom att visa momenten för att hinna bygga fem rum på en vecka. Men det är inte så lätt att få andra med sig och då kan det hända att hela bygget bromsas, säger Tony Carlén

Utmanare:
Så lyckas Modexa fixa ett stambytt badrum på 12 dagar

När projekten på hotellet är klara i september är det dags att ladda om inför nästa och reflektera över arbetet som gjorts – vad gick bra och vad kan göras annorlunda nästa gång?

– Det händer nya saker hela tiden med det här arbetssättet, så färdiga med det blir vi aldrig.