Logga in

 ”Installatörer vattensäkrar inte sina installationer”

Publicerad
16 okt 2023, 06:02
| Uppdaterad
13 okt 2023

Fördelarskåp som inte är läckagetestade är ett exempel på slarv som orsakar vattenskador. Johan Apel på Dalarnas Försäkringsbolag listar de fem vanligaste VVS-missarna.

Vattenskadorna kostar samhället cirka 12 miljarder kronor per år. Johan Apel, hållbarhetsstrateg på Dalarnas Försäkringsbolag/Länsförsäkringar, tycker att det är hög tid att agera och att installatörerna borde vattensäkra mera.

Överlåtelsebesiktaren Petra stöter på en hel del VVS-fel
Tre vanligaste VVS-missarna enligt besiktaren

Han har drabbats av tre vattenskador på knappt tre år i det moderna hyreshuset
”Jag har lärt mig att jättesnabbt bryta upp ett fördelarskåp”

Här listar han fem vanliga VVS-missar som orsakar vattenskador

  1.  Installatören informerar inte kunden om vikten av att byta installationer vid renoveringar. Gamla rör byts inte ut och resultatet blir bristande underhåll.
  2. Genomföringar i vattentäta skikt, rör som går upp genom golv, felaktiga cc-mått, genomföringar vid bad och dusch orsakar många vattenskador.
  3.  Ej läckagetestade fördelarskåp. Om installatören inte tätar botten på skåpet och läckagetest inte genomförs så kan det orsaka omfattande vattenskador. 
  4. Krav på vattentätt golv glöms bort. Vattentätt golv med uppvik på vägg saknas ofta i teknikrum. Installatörer och projektörer glömmer att detta är ett krav.
  5. Installatörer vattensäkrar inte sina installationer. Framför allt missas vattensäkring i kök och utrymmen som inte har krav på tätskikt.