Verktygsuthyraren VVS Rental: ”Vi har bara rörmokargrejer”
Det började med en rillmaskin hemma i Olov Sjökvists garage i Gävle. Nio år senare omsätter verktygsuthyraren VVS Rental 34 miljoner kronor och inviger snart sin sjätte svenska filial.
VVS Rental har alltid pressverktyg att hyra ut.
– Om vi inte har det ledsnar kunden och kommer inte tillbaka. Om vi har ett kvar beställer vi fem nya.
Läs också:
”Rillade rörsystem är framtiden”
Läs också:
”Det är enorm skillnad på gamla och nya verktyg”
Det säger Olov Sjökvist som grundade och äger verktygsuthyraren VVS Rental tillsammans med Joakim Westin.
Att ha tillräckligt många exemplar av olika sorters verktyg hemma på hyllan är viktigt för firman.
– Vårt sortiment är smalt. Det är bara rörmokargrejer, säger Olov Sjökvist.
Han och Joakim Westin lärde känna varandra genom att de hade barn i samma skolklass och bodde i samma område i Gävle. Olov Sjökvist var svensk försäljningschef på VVS-fabrikanten TA, numera IMI. Joakim Westin hade samma roll på verktygstillverkaren Sandvik Coromant. Fröet till VVS Rental såddes under ett bastubad hemma hos gemensamma bekanta.
– Vi ville göra något tillsammans och hade liknande idéer. Vi insåg värdet av att jobba mot en specifik kundgrupp och leverera något unikt. Det unika för oss är att hyra ut maskiner till rörinstallatörer, säger Joakim Westin.
Olov Sjökvist hade varit ensam försäljare i Sverige för belgiska Victaulic, som tillverkar rillsystem.
– Jag åkte runt och sålde rillkopplingar till olika projekt. Rillning var ganska nytt då. Inga rörmokare hade egna rillmaskiner men de kunde hyra dem av Victaulic som skickade dem från Belgien. Leveranserna krånglade ibland och då tyckte kunderna att det var för bökigt och jag tappade affären med dem.
Olov Sjökvist och Joakim Westin bestämde sig för att prova att hyra ut rillmaskiner som ingång för den egna verksamheten. Maskinerna är dyra, kostar 100 000 kronor.
– Rörmokarna drog sig därför för att investera i en rillmaskin, speciellt de som inte hade provat rillning tidigare och visste om det var bra, säger Olov Sjökvist.
Jag blir alltid glad när jag passerar Winery Hotel.
olov sjökvist
Verksamheten drog i gång 2015 hemma i Olov Sjökvists garage. En stor rillmaskin för stålrör köptes in och hyrdes snart ut. Första kunden var Bravida som använde den vid bygget av Winery Hotel i Solna norr om Stockholm.
– Jag blir alltid glad när jag passerar Winery Hotel, säger Olov Sjövkvist.
Ännu en rillmaskin köptes in, hyrdes ut och så fortsatte det. Både Olov Sjökvist och Joakim Westin hade då andra jobb parallellt. En pensionerad man hjälpte dem med att svara i telefon. En dag ringde han Olov Sjökvist och frågade om de hade gängmaskiner.
– Nej, svarade jag. Vi har bara rillmaskiner. Vad synd, sa han, för jag har precis hyrt ut en gängmaskin. Då skaffade vi en.
Några veckor senare upprepades proceduren för pressmaskiner.
– Så har det fortsatt. Kunderna har ringt och frågat om vi har haft en viss sorts maskin, Vi har svarat: Inte just nu men vi fixar det, säger Olov Sjökvist.
Verksamheten i hans garage höll på i ungefär ett år.
– Sedan började min fru klaga på att hon inte kunde köra in bilen. Jag har ett dubbelgarage och tänkte att vi kunde hålla till där ett bra tag, men till slut bredde vi ut oss i båda garagen, berättar Olov Sjökvist.
Därefter hyrde VVS Rental in sig hos rörfirman VVS-Montörerna i samma stad. 2019 gick flytten till de nuvarande egna lokalerna på ett industriområde i södra Gävle.
Huvuddelen av uthyrningen sker till projekt, främst av kontor, industrier, affärslokaler och sjukhus.
– Tack och lov är vi inte så exponerade mot nyproduktion av bostäder där det är ett stort tapp just nu. Mindre än 10 procent av faktureringen är till kunder som sysslar med bostäder, säger Joakim Westin och tillägger:
– Vår framgång beror inte på konjunkturen utan på branschens struktur. En rörmokares maskinpark är kanske fem, sex gånger dyrare än andra hantverkares.
Många gånger vet inte rörfirmorna var de inköpta verktygen ligger någonstans. Och när de väl hittar dem vet de inte om de fungerar.
joakim westin
Verktygen tar dessutom mycket plats samt behöver servas och kalibreras.
– Ingen av de stora VS-installatörerna har tid med det eller vill avsätta resurser till det. Många gånger vet inte rörfirmorna var de inköpta verktygen ligger någonstans. Och när de väl hittar dem vet de inte om de fungerar, säger Joakim Westin.
Därför blir det vanligare att hyra verktygen som dessutom ofta kan faktureras vidare till slutkunden i projekten.
– Kunden får maskiner som fungerar och får betalt för dem, summerar Joakim Westin.
Läs också:
De tjänar pengar på kaoslagren VVS-firmorna inte mäktar med
VVS Rental har i dag 450 pressmaskiner som hyrs ut runt om i Sverige. Totalt finns det över 900 olika artiklar. Kunderna finns över hela Sverige men de flesta där filialerna ligger. VVS Rental har totalt nära 2 000 kunder, allt från enmansfirmor till installationsjättar. De tio största kunderna svarar för tio procent av omsättningen.
– Det är en jättebra kundfördelning om vi går in i en lågkonjunktur. Vi har väldigt många små kunder, säger Olov Sjökvist.
Fakta
VVS Rental
Omsättning: Drygt 34 miljoner kronor det brutna räkenskapsåret 2022/2023
Anställda: 15.
Plats: Huvudkontor i Gävle. Filialer finns i Stockholm, Göteborg, Malmö och Uppsala. I oktober öppnar en filial i Norrköping och vid årsskiftet följer en i Västerås.
Mål: Totalt tio filialer och en omsättning på 55–60 miljoner kronor om tre år. Städer som kan är aktuella för nya filialer är Helsingborg, Karlstad, Jönköping, Örebro, Luleå och Umeå.
Utlandsverksamhet: VVS Rental har även en liten verksamhet utomlands genom att äga 60 procent av det franska bolaget Tubiloc som hyr ut rill- och pressmaskiner. Tidigare hade VVS Rental även en norsk filial men den lades ner. Konceptet fungerade inte där. Planer finns på att öppna en filial i Finland som är mer likt Sverige.
Nyhetsbrev
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få nyheter, tips och bevakningar rakt ner i inkorgen