Logga in

”Alla gäster äter, bastar och badar samtidigt varje dag”

Publicerad
25 sep 2023, 06:00

80 bastur, två restaurangkök och vinodling i elområde 4. Men Daniel Carlsson, vd på Ästad Vingård, är inte oroad för majfrost och höga elpriser. Här är lösningarna som ger minsta möjliga toppeffektuttag.

Hemma hos konsulten
Energiguruns udda hemmalösningar för att pressa elnotan

På Ästad Vingård finns 76 hotellrum – alla har egen bastu. Här finns också två restauranger, vinbar, konferensanläggning, spaanläggning med uppvärmd utepool och en av Sveriges största vinodlingar. Bakom kulisserna har det samtidigt skett teknisk utveckling på hög nivå för att skapa det bästa möjliga klimatet för gäster och vinplantor – till minsta möjliga toppeffektuttag och energianvändning.

Sedan Daniel Carlsson och hans två syskon år 2010 tog över driften av Ästad gård, som den hette när de växte upp där, har den småskaliga turismen på ekogården vuxit till att snart bli Varbergs största hotellanläggning. 

Med 80 bastur som används samtidigt blir det dyrt att slå i effekttaket i elområde 4. Men Ästad Vingård har hittat lösningar för att kunna labba med effekten och minska energianvändningen. Foto: Malin Arnesson

– Eftersom alla gäster äter, bastar och badar ungefär samtidigt varje dag är det en viktigt utmaning att undvika toppeffektuttag, särskilt när elpriset är som högst, säger Bjarne Johansson, tekniskt ansvarig på automationsföretaget SI Sustainable Intelligence, i Varberg, som samarbetat med Daniel Carlsson för att hitta och utveckla lösningar för det.

”Ju högre elpriser desto roligare är det att förbättra och investera. Målet är att på sikt kunna producera lika mycket el som vi gör av med och att helt slippa elda flis från skogen.”

DanIEL Carlsson, Ästad Vingård
Daniel Carlsson och Bjarne Johansson i undercentralen på växthusrestautangen Äng. Här finns två stora bergvärmepumpar och en kylanläggning som är anpassad för att ge ett jämnt klimat i byggnaden. Kylbehovet är stort på dagen när solen strålar mot glaset och värmebehovet är lika stort under natten. För installationerna står HJ Rör. Foto: Malin Arnesson.

Men för Daniel Carlsson är det inte pengarna som är drivkraften bakom energi- och klimatoptimeringarna. 1,5 miljoner kWh per år är inte särskilt mycket för en verksamhet av det här slaget, som dessutom har nära 100 procents beläggning, tycker han.
Däremot har han och företaget höga krav på hållbarhet, framtidssäkring och gästernas komfort.

– Ju högre elpriser desto roligare är det att förbättra och investera. Målet är att på sikt kunna producera lika mycket el som vi gör av med och att helt slippa elda flis från skogen, säger han. 

Nu används runt 1 200 kubik flis per år.

I de sju nya trähusen, byggda på en naturpool, kan gästerna välja temperatur, belysning, musik, dra för gardinerna och slå på bastun med hjälp av en liten display på väggen. Klimatanläggningen är kopplad till bokningssystemet och står på sparläge tills har gästerna anlänt. Foto. Malin Arnesson.

”Det är som ett mixerbord där man kan labba med effekten mellan de olika enheterna.”

Bjarne Johansson, SI. 


Första gången Daniel Carlsson och Ästad Vingård anlitade SI var 2014. Då var önskemålet en klimatanläggning till vinproduktionen med möjlighet att reglera temperaturen för varje separat tank. Sedan dess har samarbetet mynnat ut i ett specialanpassat ekosystem för hela verksamheten. 

Konkret handlar det om att all teknik är sammankopplad och uppkopplad till en molntjänst för styrning och övervakning – från inkommande vatten till uppvärmning, kyla, belysning, vattenrening, larm, automatiserat frostskyddssystem för vinrankorna till avlopp.

– Det är som ett mixerbord där man kan labba med effekten mellan de olika enheterna, säger Bjarne Johansson på SI. 

Första uppdraget som konsultföretaget SI fick var att ta fram ett klimatsystem för vinproduktionen, med möjlighet att reglera temperaturen för varje separat tank. Mat och vin är ett stort intresse för vd Daniel Persson (till höger) och hans syskon, som driver Ästad Vingård tillsammans.

Till exempel kan de stora basturna förvärmas och slås av kort när restaurangköken startas upp utan att gästerna märker av det. Och hotellrummens klimatanläggningar, som är kopplade till bokningssystemet, står i energisparläge tills gästerna har checkat in. Temperaturen och reningen av vattnet i poolerna regleras efter hur många som badar för att minimera energi- och kemikalieanvädningen.

Poolvattnet värms upp av flis, men målet är en konvertering till bergvärme på sikt. Temperatur och rening regleras efter hur många som badar. Foto: Malin Arnesson.

För VVS-företaget HJ Rör, som gör installationer på löpande räkning för Ästad Vingård har den klurigaste pusselbiten hittills varit att lösa klimatet i växthusrestaurangen Äng, berättar Torleif Henrysson på HJ Rör. Restaurangen, som har en stjärna i Michelinguiden och vinkällare under marknivå, har ”ett enormt kylbehov på dagen när solen strålar mot glaset och ett lika stort värmebehov under natten”.

– Vi kontaktade WSP för att få hjälp med en lösning som landade i stora fläktluftkylare, värme via ventilationen och varmluft som blåser mot fönsterrutorna, säger han.

Vi kikar in i de nya trähusen, byggda på en naturpool, som rengörs helt utan kemikalier och är den första i sitt slag i Norden. De sju husen, som är sammankopplade med korridorer av glas, har Daniel Carlssons ritat.

”Det här är special, special – att få allt att fungera i symbios.”

Magnus Svanberg, Granitor.

Fyra hus är klara och i de övriga jobbas det för fullt med installationer. I varje hus finns fyra hotellrum, alla med egen bastu. Varje hus har också en egen driftanläggning med bergvärmepump, ventilation och elstyrcentral. 

På den lilla displayen i hallen kan gästerna själva ställa in värme, välja belysning och musik, slå på bastun och reglera gardinerna. 

–– Det här är special, special – att få allt att fungera i symbios, säger Magnus Svanberg på Granitor, som gör elinstallationerna tillsammans med SI som står för styr- och reglerinstallationerna.

Strax intill ska nästa år bygget av en 10 000 kvadratmeter stor byggnad påbörjas. Den ska framför allt användas till vinproduktion.

– När det är färdigt är vi Varbergs största hotellanläggning, säger Daniel Carlsson.

Willy Ociansson:
Expertens hökblick på ständig jakt efter energislöseri

Vilken är den största utmaningen för dig som vd?

– Det är alltid det senaste projektet. Det blir svårare och svårare. Men jag skulle inte hålla på med utveckling om jag inte tyckte att det var kul.