Logga in

VVS-ingenjören: ”Studerande från andra branscher får jobba hårdare”

Publicerad
28 aug 2023, 09:46

Lönen kan bli lägre i början. Men att bli VVS-konsult är ”en språngbräda till ökad livskvalitet” – och en bakgrund som VVS-montör är en klar fördel. Det tycker Åke Andersson, lärare och föreläsare på olika VVS-ingenjörsutbildningar.

Åke Andersson var egentligen musiker, men hade vänner inom byggbranschen, hade alltid varit intresserad av teknik och var ”skaplig på matte”.

– Runt 2008 sökte jag efter vad man kunde ge sig in på och VVS-ingenjör kändes mest aktuellt för mig. 

Läs också:
8 saker du ska ha klart för dig om du funderar på att bli VVS-konsult

Han jobbade som VVS-ingenjör i några år, men är nu huvudsakligen föreläsare.

Jag har tagit kontakt med honom efter att ha läst en tråd på Facebook där en anonym gruppmedlem i Rörmokare utan gränser har ställt frågorna:

”Funderar på att läsa vidare efter 9 år som montör, har vi några konsulter här som kan förklara hur en dag för en VVS konsult kan vara? Samt som vågar prata öppet om vad man kan tjäna?”.

Niklas Davidsson vågar berätta
Rörmokaren Niklas blev VVS-konsult: ”Jag fick börja snusa igen så jag kunde fokusera”

Viktor Tollemark. Foto: Privat

Den tråden ledde till en annan liknande tråd i Facebookgruppen VVS-ingenjörer, som Åke Andersson är administratör för. Med sig i Teamsmötet med mig har han sin tidigare elev Viktor Tollemark, som jobbat som VVS-konsult men är nu projektledare.

– Jag skadade ländryggen, det är en vanlig anledning till att vilja göra något annat när man är VVS-montör, säger Viktor Tollemark som också ville testa något nytt efter sju år som rörläggare på en lokal firma i Varberg. 

Han hade hållit på lite med CAD och hade lätt för matte och utbildade sig till VVS-ingenjör.

– Men jag hade för mycket spring i benen, det kändes jobbigt att bara sitta på kontoret hela dagen.

Nu jobbar han som projektledare på Assemblin VS i Varberg och får absolut vara ute och springa mer.

– Jag är ute på på byggena och jobbar med problemlösning, försöker få tag på material och rätta till när konsulterna har gjort fel.

Lönen för en konsult kan vara sämre än för en montör, det är den gängse uppfattningen och uppskattningen när VVS-Forum hör sig för i branschen. 

”Nästan som att spela Sims, du behöver tänka var du ska dra dina rör. Har du en plats för dina stråk?”

– Det är inte ekonomiskt försvarbart att jobba som konsult, säger Viktor Tollemark och uppskattar att en ingångslön för en konsult kanske är 35 000 kronor och som montör har du 230–260 kronor i timmen på västkusten, vilket blir något mer. 

Enligt statistik från SCB har en ingenjör inom maskinteknik, det skrå VVS-ingenjör ligger under, en snittlön på 41 500, medan samma siffra för en VVS-montör är 36 800, vilket pekar på att en utbildning till VVS-ingenjör är en löneinvestering på sikt.

Skönt att sitta vid ett skrivbord. Foto: Peter Knutson

Viktor Tollemark understryker samtidigt att jobbet är mycket bekvämare. Så för den som kan tänka sig att sitta vid ett skrivbord 7–16 och rita rördragningar är det ett bra jobb. 

– Nästan som att spela Sims, du behöver tänka var du ska dra dina rör. Har du en plats för dina stråk?

Viktor Tollemark har aldrig ångrat att han gick utbildningen eftersom det är en så bra erfarenhet som han har tagit med sig tillbaka till entreprenadsidan och projektledandet.

Och Åke Andersson tycker också – givetvis – att det är den rätta vägen att gå.

Hon körde en kombo
Angelina jobbade heltid och pluggade till VVS-ingenjör samtidigt

– Jag är ju jävig för jag lever på det här, men det är alltid värt det att skaffa sig nya kompetenser, det är en språngbräda till ökad livskvalitet även om du absolut inte kan räkna hem det inkomstmässigt första åren.

Både Åke och Viktor är övertygade om att en bakgrund som VVS-montör är en stor fördel om man vill bli VVS-konsult.

– När jag pratar med folk som har varit rörläggare behöver jag mest lära dem matte och vilka knappar man ska trycka på i datorprogrammen, medan studerande från andra branscher får jobba hårdare på praktikperioderna, säger Åke Andersson.