”Rillade rörsystem är framtiden”
Till ett flera år långt projekt i Älvsjö satsar VRA stort på rillade rörsystem. Det gläder både chefer och montörer – förutom när de måste posera för bilder med de tunga kopplingarna.
Klockan är bara tidig förmiddag men solen steker redan över bangården i Älvsjö i södra Stockholm. Här pågår ett mycket omfattande arbete med att renovera och anpassa den jättelika pendeltågsdepån. Den behöver en ordentlig övergång för att kunna hysa den nya sortens pendeltåg och de nio spåren i hallen görs om i etapper så att det aldrig ska bli totalstopp i ruljansen.
Läs mer (för prenumeranter):
Fyra anledningar att välja rillade rörsystem
Fyra installatörer om rillat:
”Vi kan producera mycket mera”
En av entreprenörerna på plats är VRA Rörinstallationer i Stockholm. De räknar med att arbeta på plats i ett par år till innan allt är klart. Det är mycket som ryms i uppdraget.
– Vi ska fräscha upp och byta ut de befintliga installationerna. Pendeltågsdepån behöver rustas upp, den är gammal. Det är hydraulolja, tryckluft, vatten, värme, avlopp, ventilation. Det ska också anpassas till de nya tågen. Bland annat ska hela gropen för underhåll höjas till en ny plattform, säger Andreas Udd, vd på bolaget.
Han är en stark förespråkare av att använda rillade rörsystem, något som kommer att märkas i det här projektet. Företaget har kommit i gång med den första etappen när det gäller att använda den tekniken. Stråket där de har dragit rör hittills är till för att transportera tryckluft och olja genom ledningar. Andreas Udd stannar upp och pekar på böjar och kopplingar som är rillade. Det han gillar med det här? Man slipper svetsa.
– När vi ska gassvetsa så är det heta arbeten och det tar tid och kräver vissa typer av verktyg och licenser för killarna. Vissa rörmokare kan både svetsning och VVS men vi har ofta två kategorier, det är VVS:are och svetsare. Säg att vi är 20 montörer på firman och vi har fem–sex som svetsar. För att slippa heta arbeten och ha den kategorin anställda på alla jobb kan vi göra rillkopplingar i stället, säger han.
Tom Söderman är VVS-montör och lagbas på plats. Han greppar ett 114-millimetersrör och ställer sig vid rillmaskinen för att valsa spår i rörändarna. Det är för de lite större dimensionerna som metoden är användbar. Sedan behövs bara en tätande gummipackning över de mötande rören och den tvådelade rillkopplingen som sätts ovanpå och dras åt med bult och mutter.
– Fördelen är framför allt tidsmässig, säger Tom Söderman.
– Det går mycket snabbare och jag tycker att det är mycket bättre än att svetsa på plats.
Han tittar på den kraftiga rillkopplingen och lägger till:
– Det är väl isoleraren som kan tycka att det blir lite besvärligt när han ska skära till isoleringen.
Det kan bredda vilka uppdrag vi kan göra och hur vi kan göra dem.
Andreas udd
Systemen finns som fullständigt prefabricerade så att de bara är att sätta ihop men ibland måste man förstås skära till egna passbitar och det är då rillmaskinen kommer väl till hands.
– Men hänger du upp en raksträcka så är det bara att köra, säger Tom Söderman.
Andreas Udd menar att det inte minst i sådana här miljöer, stora hallar, passar bra med de prefabricerade systemen.
– Om vi gör ett långt stråk som vi kommer göra här så finns det mycket tid att spara. På ett annat jobb vi var på var det långa raksträckor och då gick allt på en tiondel av tiden mot att svetsa. På två–tre dagar hade de gjort ett stråk på 200 meter tack vare att de slapp svetsa, säger Tom Söderman.
Han ska snart komma på ytterligare en nackdel med rillkopplingarna. När fotografen ber honom hålla upp dem rakt ut från kroppen en stund för bilder påminns han om hur mycket de väger.
– Det är väl nackdelen kanske, just att de är tunga, säger Tom Söderman.
Då har lagbasen ändå, vilket Andreas Udd avslöjar, varit mycket framgångsrik styrkelyftare.
– Du var ju medaljör i nordiska mästerskapen, påminner vd:n.
– Ja, där vann jag faktiskt guld. Men där går det snabbt, det här är mer statiskt, pustar Tom Söderman.
När han fått lägga ifrån sig kopplingarna nämner han en annan fördel han ser med de rillade systemen. Att de går att få tag på. Han säger att de senaste årens leveransproblem fortfarande märks av hos grossisterna.
– Jag har inte riktigt koll på prisläget men ur min synvinkel går det fortare inte bara att arbeta med dem utan också att få dem levererade. Tillgången verkar vara god och det är allt viktigare. Vissa saker är fortfarande svåra att få tag i efter covid och allt annat som hänt i världen. Det har blivit bättre men det är inte bra än, säger Tom Söderman.
Vilken metod väljer du?
Så tätar han rörkopplingar: ”En vattendelare i branschen”
Andreas Udd har sagt att rillade rörsystem är framtiden och han håller dem som den bästa VVS-innovationen på länge. En av hans kollegor från en annan firma som kommer förbi byggboden efter vår tur genom pendeltågsdepån hör resonemanget och håller inte med om att det har blivit vanligare. De har erfarenheter från olika firmor och olika sorters installationer. Andreas Udd förtydligar sig:
– I VÅR värld, då talar jag om vårt företag, så har det här blivit vanligare. Jag och Tom har jobbat ihop i 10-15 år och har samma syn på det. Jag tror på det här. Det kan bredda vilka uppdrag vi kan göra och hur vi kan göra dem. Vi har haft uppdrag i reningsverk till exempel. Där finns det oerhörda krav på svetsning. Kan man kanske använda rillning på vissa delar av det man gör där, då snackar vi rejäla fördelar, säger han.
Nyhetsbrev
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få nyheter, tips och bevakningar rakt ner i inkorgen