Ikea-tvättställ monterades med bygglim – förstörde tätskiktet
Kan kunden kräva att företaget gör om hela badrummet om tätskiktet bryts? Det fick Arn ta ställning till efter att montörer först limmat fast tvättstället på väggen och sen orsakat ett hål i tätskiktet som företaget ville delreparera.
En villaägare i Göteborg upptäckte en spricka i tvättstället från Ikea och gjorde en reklamation som godkändes av Ikea. Tvättstället skulle bytas ut av en montör från en av Ikeas underentreprenörer.
Svenska tillverkare gör tummen ned
Toalett med inbyggt tvättställ – genialiskt eller idiotiskt?
Det visade sig vara lättare sagt än gjort. Kunden var inte nöjd med den första montörens arbete.
Mjukfogen intill tvättställskanten och våtrumsväggen var inte fackmässigt utförd. Dessutom hade montören använt bygglim för att fästa tvättstället på väggen.
Nästa montör försökte skära loss fogen mellan handfat och vägg. Men efter att ha kommit halvvägs gav han upp, eftersom han inte ville riskera att skada tätskiktet.
Därefter försökte montören skära sönder fog och bygglim. När det inte lyckades bräckte han loss handfatet från väggen, vilket resulterade i ett hål i våtrumstapeten och en skada i den underliggande gipsen.
Montören föreslog att de skulle svetsa fast en lagningslapp över skadan. Men lappen hade hamnat för nära en rörgenomföring och därmed brutit mot branschreglerna.
Ikea hävdade nu att företaget inte var avtalspart, utan att installationsskador var en sak mellan kunden och monteringsföretaget.
Villaägaren vände sig då till Konsumentombudsmannen som bedömde att Ikea var avtalspart, något som möbeljätten till sist också accepterade.
Då anmälde villaägaren Ikea till Allmänna reklamationsnämnden (Arn) och krävde att badrummet skulle återställas till ursprungligt skick till en kostnad om 71 000 kronor. Dessutom begärde han ersättning med 84 256 kronor.
Ikea ansåg att den anlitade underentreprenören tagit fullt ansvar i ärendet. Enligt branschreglerna var det möjligt att göra en delreparation av badrummet.
Ett måste på varje finsk WC – men knappt sedd i Sverige
Men vad är det här för lattjo liten pryl?
Arn ansåg inte heller att det krävdes att hela badrummet skulle återställas. Nämnden ansåg att en skälig ersättning för att reparera skadan var 10 000 kronor.
Nämnden rekommenderade Ikea att betala 10 000 kronor till villaägaren.
Nyhetsbrev
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få nyheter, tips och bevakningar rakt ner i inkorgen