Angelina jobbade heltid och pluggade till VVS-ingenjör samtidigt
Studieskulder och mindre pengar lockade inte Angelina Berg-Martel. Hon gick yrkeshögskola och det blev en del föreläsningar i bilen mellan projekt. ”Med jävlar anamma så går det.”
Ann Turegård Svensson är utbildningsledare för Yrkeshögskolan på Insu, den utbildningsverksamhet som tidigare gick under namnet IUC.
Läs också:
8 saker du ska ha klart för dig om du funderar på att bli VVS-konsult
– Vår första klass i VVS-ingenjörsutbildningen startade 2020 och det har funkat jättebra. Det finns ett starkt stöd i branschen när de ska ut på LIA.
Insu får får många ansökningar, till starten i höst är det 217 ordinarie sökande. Totalt till den här utbildningen tar de emot 50 studerande.
För de som kanske tvekar att gå utbildningen på grund av att exempelvis mattekunskaperna känns som ett orosmoment finns en preprandkurs som rustar och fräschar upp inför programstarten.
– Utbildningen är på distans och väldigt flexibel, säger Ann Turegård Svensson.
Studenterna kopplar upp sig mot en läroplattform där alla kurserna ligger och där finns allt: föreläsningar, arbetsuppgifter, instuderingsmaterial, chatforum, live-webinarier och så vidare.
– Många av våra studerande lyckas kombinera en viss del arbete och studier just för att det är ett flexibelt upplägg. Men det är klart att det är krävande och man måste ha en plan för hur man ska kunna studera. Så är det alltid med studier.
Andra VVS-ingenjörsutbildningar
• Newton har pausat sin VVS-ingenjörsutbildning just nu men har ansökt om en utbildningsstart i januari
• Hermods och flera olika Campus ute i landet är andra vanliga skolor.
• På Studentum.se kan du se alla utbildningar i landet.
En som har lyckats med heltidsjobb plus studier på Insu är Angelina Berg-Martel.
– Det var aldrig något alternativ att inte jobba, jag hade en väldigt viktig roll på bolaget jag var på. Min chef var bra och lät mig gå utbildningen och varva det med jobbet.
Chefen såg att det kunde gynna bolaget och hon fick skriva proven på arbetstid om det behövdes. Men det var några gånger under utbildningen som hon undrade vad hon höll på med under de mest intensiva perioderna.
”Jag hade en jättebra klass med god sammanhållning trots att det var på distans. Vi chattade på Messenger och hade Teamsmöten där vi kunde rådfråga varandra och ha bra diskussioner.”
I dagsläget var Angelina Berg-Martel tills alldeles nyligen vd för H-gruppen som ingår i Ecoclime och har precis bytt jobb till projektledare på KE Rörinstallation i Nyköping.
tidigare intervju med Angelina berg-martel
”Jag började med att riva ur gamla oljepannor”
Hon är gymnasieekonomen som via ett budbilsjobb halkade in i VVS-branschen där hon blev kvar och jobbade bland annat med värmepumpsinstallationer. Hon kände tidigt i sin karriär att hon ville vidareutveckla sig, men studieskulder och mindre pengar lockade inte.
Det tog ett tag via bland annat olika projektledarroller och interna kurser innan hon till slut tog steget att börja på Insu. Där var det struktur, disciplin och planering som gällde.
– Jag satt i bilen mellan projekt och jobb och lyssnade på föreläsningar. Live-webbinarierna kunde jag ha på i bakgrunden och så jobbade jag samtidigt.
Flera gånger kände hon att det var kämpigt, det var hem direkt efter jobbet, köra ända in i kaklet och lämna in hemtentorna precis före deadline klockan 23.55. I perioder såg familjen inte så mycket av henne när hon satt framför skärmen i skrivbordshörnan.
”Det var utvärderingar efter varje kurs med ris och ros för att det ska bli bättre för kommande klasser.”
– Men har man bara lite jävlar anamma och bestämmer sig så går det. Jag hade en jättebra klass med god sammanhållning trots att det var på distans. Vi chattade på Messenger och hade Teamsmöten där vi kunde rådfråga varandra och ha bra diskussioner.
Angelina Berg-Martel tyckte att utbildningen över lag var bra även om vissa lärare ibland hade ett oplanerat upplägg med en nivå som inte var anpassad till elevernas kunskaper, och som var ovana vid att undervisa på distans.
– Men en lärare, Åke Andersson, var otroligt duktig. Han hade en väldigt bra struktur, mycket förinspelade föreläsningar, visade och ritade på skärmen medan han undervisade.
Här kan du möta just den läraren
VVS-ingenjören: ”Studerande från andra branscher får jobba hårdare”
Hon berättar att hon och hennes studiekamrater var noga med att återkoppla till Insu med vad de tyckte funkade och inte.
– Det var ju skolan glada över att vi uppmärksammade dem på. Det var utvärderingar efter varje kurs med ris och ros för att det ska bli bättre för kommande klasser.
Insus utbildning
• Mycket fokus på tekniska kurser innan första LIA-praktiken.
– Vi vill säkerställa att det finns rätt kompetens innan första praktiken. Studenterna ska kunna hänga med i vad handledarna säger och ha grundläggande kunskaper i CAD, säger Ann Turegård Svensson.
• Efter första praktiken är det lite mjukare kurser i projektledning.
– Då är det bra att ha varit ute på företag för att förstå de olika rollerna, vem som gör vad. • Därefter plussas utbildningen på med mer spetskompetenser, som till exempel sprinklerkursen.
• Sedan är det andra LIA-perioden och examensarbete.
Nyhetsbrev
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få nyheter, tips och bevakningar rakt ner i inkorgen