Logga in

Värmepumpsföretag går in i Sparc: ”Vi har haft det lite kämpigt”

Publicerad
21 jun 2023, 05:01
| Uppdaterad
20 jun 2023

Efter en tioårig sejour med stambytesprojekt är Greenpeak Energi tillbaka där det startade, som ett renodlat värmepumpsföretag. Vd Hasse Wernberg berättar om orsaken till renodlingen och varför man har blivit en del av snabbväxaren Sparc.

Läs också:
Sparc köper 113-årig rörfirma i Småland

Läs också:
Sparc gör största förvärvet hittills: Köper rörföretag i Stockholm

Greenpeak i Sävedalen utanför Göteborg med nio anställda är det senaste VS-tillskottet i installationskoncernen Sparc. 

– Det var inte planerat utan vi hade tänkt fortsätta köra på själva. Men vi blev kontaktade av Sparcs vd Erik Björklund och upplägget kändes mycket intressantare än hos andra som har uppvaktat oss genom åren, säger Hasse Wernberg, vd för Greenpeak Energi.

Han pekar på att Sparc inte lägger sig i verksamheten och att de får behålla företagsnamnet. Samtidigt finns gemensamma funktioner för HR och inköp inom koncernen.

– Sedan var det deras fokus på humankapitalet som jag gick igång lite på, att det är personalen och kollegorna som gör företagen. Framför allt att de satsar på unga människor och är måna om att personalen mår bra. Sparc har gett oss en energiboost och så känns det faktiskt skönt att ha någon i ryggen.

Greenpeak startade 2000 som ett renodlat värmpumpsföretag. Hasse Wernberg kom in i företaget tre år senare, ditlockad av handbollskompisen och en av grundarna, Anders Eliasson.

– Han sökte en kille som skulle vara spindeln i nätet och det blev jag. Från början fick jag vara med ute på fältet och lära mig installationsbiten. Senare blev det sälj och administration, säger Hasse Wernberg, som 2012 tog över firman tillsammans med Anders Kristiansson, som i dag är tekniskt ansvarig. 

Samtidigt breddades verksamheten med stambyten.

– Det var en kund som vi installerade en värmepump hos som tyckte att vi skulle vara med och räkna på ett stambytesprojekt. Vi fick jobbet och tyckte att det var roligt så vi fortsatte med det, säger Hasse Wernberg. 

Stambyten blev ett bra komplement till värmepumpinstallationer som var mer säsongsberoende och gjorde arbetet mer varierande för montörerna.

– Det var bra för kassaflödet sommartid att ha de större stambytesprojekten som pågick under en längre period.

Stambytena blev en lönsam del av verksamheten fram till att pandemin bröt ut 2020. 

– Plötsligt slutade telefonerna ringa. Vi hade lämnat ett anbud på ett nytt stambytesprojekt men byggaren meddelade att vi var tvungna att sänka priset om vi skulle få jobbet. Vi drog därför ner priset lite, men det blev inte bra. Projektet betydde 18 månader med minussiffror.

Förlustprojektet gjorde att helårssiffrorna för 2020 blev röda. 

– Jag ska inte sticka under stol med att det var väldigt jobbigt under pandemiåren. Vi har haft det lite kämpigt och kände att vi måste tillbaka till grunderna igen: värmepumpar. Och det har gått bra så vi vände skeppet ordentligt 2022. 

Läs också:
Radiator tar över Caverions verksamhet i Kramfors

Företagets omsättning ökade då till drygt 30 miljoner kronor, en ökning med 18 procent jämfört med 2021, och vinstmarginalen blev nära 7 procent.

Värmepumpar utgör nu 80–90 procent av verksamheten kompletterat med mindre rörjobb för byggfirmor, till exempel badrumsrenoveringar.

Thermiaåterförsäljaren Greenpeak är det första Sparcbolaget som i huvudsak jobbar med värmepumpar och den första VS-firman som har basen i Göteborg. Sedan tidigare ingår Stockholmsföretaget Erlandsson’s VVS & fastighetsservice som har en nystartad filial i Göteborg.