Logga in

Vad innebär strejken för VVS-montörerna?

Publicerad
23 maj 2023, 15:35

Strejken bland VVS-montörer bryter ut på morgonen onsdag 24 maj om inget avtal nåtts innan dess. Vad bråkar man om, vilka strejkar, hur går det till och vem betalar lönen?

Det är Installatörsföretagen och Byggnadsarbetareförbundet som sluter avtal om villkoren för VVS-montörer. Och parterna har så svårt att komma överens att facket har varslat om strejk som bryter ut på morgonen onsdag 24 maj och pågår till dess att ett nytt avtal träffats. I den här uppdaterade artikeln har vi samlat information om vilka företag som berörs av konflikten.

Läs också:
Strejkvarsel för 1500 installatörer: ”Det är oansvarigt”

Det är alltså de arbetstagare som är medlemmar i Byggnads som då lägger ner arbetet, arbetstagare på samma arbetsplats som är medlemmar i andra fackförbund eller inget fackförbund alls berörs inte.

De som strejkar får – istället för lön från sin arbetsgivare – konfliktersättning från Byggnads på 1 210 kronor skattefritt per dag. Det är alltså samma för alla, oavsett lönenivå eller löneform som tidlön eller ackord.

Lönerevisionsdatum är egentligen 1 maj då avtalet löper ut. Men är det strejk finns inget avtal och VVS-montörerna riskerar att bli utan den löneförhöjning som skulle skett 1 maj fram till den dagen då ett nytt avtal gäller.

Löneförhöjningen är ingen tvistefråga, parterna är redan överens om att följa övriga arbetsmarknaden och det så kallade märket. Det innebär alltså 7,2 procents löneförhöjning över två år. Men finns inget avtal så är den samsynen inget värd.

Vad är då parterna bråkar om? Det är en bilaga till avtalet som funnits sedan många år och innebär ett avsteg från lagen, MBL. Avsteget innebär att man inte alltid behöver förhandla när underentreprenörer tas in.

Byggnads vill nu att dessa undantag begränsas – vilket arbetsgivarna inte köper.

Medlare är inkopplade och det återstår att se om det leder till en lösning innan strejken bryter ut.

– Det hoppas vi, förhandling pågår, säger Installatörsföretagens förhandlingschef Henrik Junzell. 

Byggnads pressekreterare Gabriel Dahlander: 

– Inget är klart, men vi hoppas naturligtvis att man kan hitta en lösning innan varslet träder i kraft.