Logga in

”Lönen verkar inte vara det viktigaste alla gånger”

Publicerad
15 maj 2023, 05:58
| Uppdaterad
25 maj 2023

Är det vem som betalar bäst som avgör i kampen om VVS-montörerna? Eller finns det annat som lockar skicklig arbetskraft att komma och stanna? Vi tog en titt på förmånerna i branschen.

När Sifo nyligen gjorde en undersökning om jobbförmåner svarade flest tillfrågade att flexibla arbetstider var viktigast, följt av extra semesterdagar och friskvård på betald arbetstid och möjlighet till distansarbete. Det här gällde arbetskraften i stort och det är väl få VVS-montörer som försökt förhandla sig till att de ska få arbeta på distans.

Saker att hålla reda på med förmåner:
Så undviker du skatte­smäll

Ovanligt – men hur?
VVS-chefen som har LÄTT att rekrytera

Men vilka förmåner finns det i branschen då – och vilka efterfrågas? Henrik Appelgren, vice vd på Sofia Rör ville också veta. Det är vanligt att arbetsgivare radar upp krav och förväntningar de har på den anställde när de söker folk i en platsannons, men de är inte lika snara att berätta om vad de själva erbjuder. Det kunde ju vara en idé i en bransch som kämpar med att hitta folk. Sagt och gjort.

Henrik Appelgren är vice vd på Sofia Rör.

– Målgruppen bra rörmokare är inte alltid lätta att hitta, så vi ville fråga vad de vill ha för förmåner, säger Henrik Appelgren. Han har ställt frågan både internt och utåt för att ta reda på det. Och vilka svar har han fått?

– Folk vill åka på resor och grilla och ha snygga bilar, det är väldigt blandat. Jag tror mycket handlar om att många vill ha en bra gemenskap på företaget. Lönen verkar inte vara det viktigaste alla gånger, utan att göra roliga saker och umgås tycker folk också om, är vår slutsats.

Satsningen på trivsel märks på flera sätt på företaget. Som VVS-Forum skrivit om tidigare satsar Sofia Rör på att ha en maffig barbeque en gång i månaden, i mars åkte de på skidresa till Lindvallen och de anordnar en sommarfest inför semestern varje år. Viljan, och utrymmet till, umgänge på jobbet är förstås varierande beroende på familjesituation och annat.

– Vi försöker att ha aktiviteter på eller nära inpå arbetstid så att så många som möjligt kan vara med. Men det är svårt att individualisera förmånerna och alla kan ju inte följa med på skidresa till exempel, säger Henrik Appelgren. 

Andra begränsningar är Skatteverkets regleringar av vad arbetsgivaren får ge sina anställda skattefritt. Sofia Rör har till exempel friskvårdsbidrag som kan utgå till anställda med upp till 5000 kronor per år utan att beskattas som förmån för arbetstagaren.

Hädanefter ska de se till att berätta mer om vad de erbjuder när de rekryterar för att sticka ut.

– Vi ska ändra lite i hur vi skriver våra annonser för att visa att det är kul att jobba hos oss. I it-branschen är det mycket mer så att de skriver om häftiga saker på kontoret och aktiviteter och så. 

”Med brist på duktig personal som vill arbeta som VVS-montörer så gäller det att ta vara på dem man har.”

Andreas Lavrell, koncernchef Nytorp energy

En VVS-montör som vill vara anonym utåt delar åsikten att det kan göras mer för att visa att man är en attraktiv arbetsgivare. 

– Jag tror att det är dags att företagarna börjar fundera själva på varför de inte får tag på folk, säger han.

Han skulle lockas av en firma där han fick välja sina egna verktyg och arbetskläder. Han nämner också servicebilen som viktig och någon form av lojalitetsbonus.
Jesper Melin har flerårig erfarenhet både som anställd VVS-montör och som arbetsgivare. Han håller också bilen som en stor grej.

– Man tillbringar mycket tid i bilen och den läggs inte tillräckligt med kärlek på. Många som jobbar och parkerar ofta i innerstäder vill inte köra manuellt till exempel. Det är klart att automat kostar mycket pengar och det kanske tar emot hos firmor att anpassa sig för mycket efter individuella önskemål. Man har investerat mycket i folk, i verktyg och kläder och bil, och sedan drar de rätt vad det är.

Han har också märkt att många skulle gilla att ha mer individuella lösningar i vad de arbetar med för att trivas fullt ut.

– Det är en viktig grej att få välja själv med till exempel maskiner och verktyg, de flesta rörmokare och hantverkare är lite speciella och vill ha sina favoritgrejer. Även det kan ju vara svårt att tillgodose för firman, men det är ändå mycket sådant jag tycker saknas i branschen. Att behandlas som en individ. 

Rörmokaren Elin Kärreberg i Halmstad har en ”flitsticka” på sitt jobb.

– Det betyder att sköter man sin bil, tar hand om sina verktyg, är i tid på jobbet och inte har mer än 20 procents frånvaro så får man 20 procent extra i timmen. Det är motiverande, för det blir några tusenlappar, säger hon.

Förutom det har de anställda kick off-träffar, åker på resor och får rabatter på olika saker. Den senaste julen fick personalen presentkort i en matbutik värt 3000 kronor.

– Det är väldigt bra förmåner, jag behöver inget mer.

Hos Nytorps rör har man funderat flera varv runt förmåner. Andreas Lavrell satte under sin tid som vd i företaget igång med att försöka ordna rabatter hos bland annat matbutiker åt sina anställda. Det var svårt att få gehör hos handlarna. Istället anslöts personalen till en förmånsportal med en lång rad erbjudanden. I dag är alla anställda i Nytorps rör och Opal relining, som ingår i koncernen Nytorp Energy där Andreas Lavrell nu är koncernchef, med i förmånsprogrammet.

Andreas Lavrell är koncernchef på Nytorp Energy. FOTO: Peter Knutson.

– Det är en portal med cirka 850 förmåner som man kan nyttja som fastanställd. Det är olika rabatter på exempelvis varor, det kan vara hotellnätter, 10 procent på matkassar eller flygresor bland annat. I det programmet har vi också en pensionsplaceringsmodul som gör att våra montörers pensionspengar växer med i snitt 4700 kronor per anställd och år, säger han.

Företaget låter också personalen förmånsleasa cykel via jobbet för privat användning. För ett bruttolöneavdrag har den anställde en cykel som kan bytas ut mot en ny vart tredje år. Friskvårdsbidraget ligger på 4000 kronor per anställd och år för att alla ska kunna träna och gå till massör eller naprapat vid behov. Firman funderar just nu på att också införa en extra dag ledigt per år med motkravet att den ägnas åt att gå ut i naturen och röra på sig.

– Vi ligger i planeringsstadiet för att få till det på ett bra sätt. Vi har högtryck i bolaget och egentligen inte möjlighet att ha personalbortfall men vi vill få in mer aktivitet och rörelse, säger Andreas Lavrell.

Den förmån han själv tycker smäller högst är den privata sjukvårdsförsäkringen som innebär bland annat kort väntan på operation.

– Vi hade en anställd med ryggproblem som fick komma in direkt till specialavdelning trots långa köer. Jag själv kraschade menisken och låg på operationsbordet åtta dagar senare. Det betyder att man är snabbare tillbaka i arbetet och slipper lika mycket tragglande med Försäkringskassan så det är ett skyddsnät för våra anställda, de ska ha det lite bättre.

Gjorde träning flera gånger i veckan till förmån:
”Vi har inte haft belastningsskador hos personalen på många år”

Han menar att ovanstående förmåner gör livet bättre både för anställda och arbetsgivare.

– Med brist på duktig personal som vill arbeta som VVS-montörer så gäller det att ta vara på dem man har.

De 10 mest populära jobbförmånerna:

  1. Flexibla arbetstider (61 procent)
  2. Extra semesterdagar (57 procent)
  3. Friskvård på betald arbetstid (43 procent)
  4. Möjlighet till distansarbete (40 procent)
  5. Pension (40 procent)
  6. Friskvårdsbidrag (38 procent)
  7. Halvdag före röd dag (27 procent)
  8. Aktier, optioner, konvertibler, bonus (25 procent)
  9. Möjlighet till löneväxling (24 procent)
  10. Sjukförsäkring (23 procent)

Undersökningen gjordes i september 2021 och 1171 personer mellan 18 och 65 år intervjuades av Sifo på uppdrag av bemanningsföretaget Randstad. De fick frågan vilka jobbförmåner som gör arbetsgivaren mest attraktiv för arbetstagaren.